A kormány nem akarja elárulni, hol őriztetne több tízezer menekültet

POLITIKA
2015 április 24., 12:52
comments 131

Nagyon kellemes sajtótájékoztatót tartott Kovács Zoltán államtitkár a Parlament előtt, mármint klasszul sütött a nap, nyárias kora délután volt. Hogy mi értelme volt odahívni a sajtót, az nem derült ki, merthogy Kovács semmilyen konkrét választ nem tudott adni Orbán Viktor legújabb ötletére, miszerint:

akárják-e a magyarok, hogy őrizetbe vegyenek minden illegális határátlépőt, és ha már, akkor fogják-e őket kényszermunkára?

Az első menetet még a kormány nyerte a sajtóval szemben. Kijött Kovács előfutára, és szó nélkül arrébb rakta a beállított mikrofonállványt, hogy az államtitkár mögött a háttérben a Parlament látszódjon, ne csak néhány fa. A felháborodott operatőrök visszarakták az állványt, Kovács munkatársa nem hagyta magát, végül ő győzött, Kovács úgy válaszolhatott, hogy a háta mögött felbukkant a törvényhozás háza. Vannak fontos szempontok.

A kérdésekkel, pontosabb azok megválaszolásával már voltak problémák. Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban dobta be a nemzeti konzultáció ötletét, három kérdést említett meg, ezek a bevándorlásról szólnak.

Orbán szerint arra kiváncsiak, hogy az emberek egyetértenek-e azzal, hogy

  • az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni
  • azonnal vissza kell őket toloncolni
  • amíg Magyarországon tartózkodnak, addig munkát kell végezniük az itteni létfenntartásuk költségeinek fedezésére

Lesz még több kérdés is, összesen 12. Kovács tájékoztatása szerint 8 millió levelet küldenek ki a következő hetekben, egy hónapjuk lesz a választópolgároknak ezekre válaszolni. A konzultáció teljes költsége majdnem egymilliárd forint lesz.

Annyira azért nincs még kidolgozva a konzultáció kommunikációja, nagyjából semennyire. Kovács ugyanis egyszerre volt képest hivatkozni arra, hogy a korábbinál sokkal többen kértek menekültstátuszt Magyarországon (idén már 37 ezren), és képtelen válaszolni arra, hogy hol fogják elhelyezni az őrizetbe vett sok tízezer menekültet. Az biztos, hogy kérünk rá pénzt az EU-tól. Az idei összes menedékkérő fele férne be egyébként a magyar börtönökbe.

Azt Kovács maga is elismerte, hogy jelenleg 2100-2400 ember befogadására alkalmasak a táborok. Most a menedékkérők többsége nyitott táborokba kerül, ahonnan felük-kétharmaduk tovább megy Németország és Ausztria felé. Orbán reggel azt mondta, hogy a németek meg az osztrákok nem fogják megengedni az idők végtelenségéig, hogy az EU területére illegálisan belépő emberek szabadon menjenek az ő országaikba.

A hatóságoknak egyébként már most lehetőségük van őrizetbe venni illegális határátkelőket rövid időre, de nagyon kevés esetben látják ezt indokoltnak. Arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy milyen bűncselekményeket követnek el Magyarországon menedékkérők, amik indokolnák az általános őrizetbe vételüket.

Kovács arra sem tudott válaszolni, hogy milyen munkát tudnak adni a menekülteknek, akik egyébként a mostani szabályok szerint csak a tábor területén belül dolgozhatnak.

Arra sincs válasz, hogy miért kell őrizetbe kerülnie és miért kell kényszermunkát végeznie annak, aki háború elől menekül, még ha illegálisan is lépi át a határt. Róluk korábban azt mondta Orbán Viktor, hogy más megítélés alá esnek, mint a gazdasági ok miatt bevándorlók.

Ahogy arra sincs válasz, hogy ha az EU jogszabályok nem engedik a menekültkérők különösebb indok nélküli, hosszabb őrizetbevételét, akkor mihez kezd majd a kormány azzal, ha - a hónapok óta tartó kormányzati progpandával felheccelt - magyarok bezárnák a menekülteket. Népszavazást egyébként nem is lehetne kiírni nemzetközi szerződésekbe ütköző kérdésről, de konzultációt persze simán. Kovács szerint azért kell megtudni a magyarok véleményét, hogy ezzel a felhatalmazással mehessen Orbán Brüsszelbe egyezkedni. A kormányfő reggel azt mondta, hogy a felvetések valóban ellentétesek az EU ma hatályos, szerinte buta szabályaival, mert azok "megbénítják" a tagállamokat.

Végül Kovács, bár előre kérte, hogy más témában ne kérdezzék őt, nem úszta meg habonyozás nélkül. A Hír TV a témában maradva azt kérdezte, hogy a jelek szerint társadalmi munkában alkalmi tanácsadó Habony Árpád ötlete volt-e a menekültkérdés napirendre vétele. Kovács szerint patológiai eset, hogy a Hír TV-nek mindenről ugyanaz jut eszébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.