Kiakadtak az indiánok Adam Sandlerre

Tbg
a hetedik művészet
2015 április 24., 12:07

A forgatás kellős közepén lett elege kilenc észak-amerikai indián színésznek, és hagyta ott Adam Sandlert és egész stábját. A d-kategóriás vígjátékszínész a Netflix gyártásában forgatta éppen a Nevetséges hat (Ridiculous Six a Magnificent Seven után) c. új filmet.

Az AP-nek az esetről beszámoló egyik indián mellékszereplő, Loren Anthony elmondta, bár igyekeztek tompítani a buta és számukra sértő poénok élét már korábban is, amikor készült a forgatókönyv, csak a forgatáson telt be a pohár.

Már a film kitalált indián nevei is előítéletesek és csak mértékkel voltak viccesek, főként a női nevek (No Bra azaz Melltartó Nélkül, Beaver's Breath azaz a Hód Lehelete, de a beaver jelent pinát is), de az olcsó gegek fájtak igazán az indiánoknak (Békepipa szívása közben kellett vizelni az egyik szereplőnek).

"Semmi sem változott Hollywoodban, ugyanúgy látnak minket mint régen. Hollywoodi indiánoknak" - nyilatkozta Allison Young egy navahó statiszta. Az is kiborította őket, hogy több indián szerepet nem indián nemzetiségű színész kapott.

A Netflix azzal védekezik, hogy nem véletlenül szerepel a film címében a "nevetséges", hiszen ez egy "nevetséges" film. Az indiánok viszont úgy látják, megint csak arra megy ki a játék, hogy a történelmükből gúnyt üzzenek.

Amúgy nem tudom, mi történt a Netflix-szel, de a BBC azt írja, összesen négy filmre szerződtek Sandlerrel. Ebben a Hét mesterlövészt parodizáló filmben Taylor Lautner és Steve Buscemi játszik még Sandler mellett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.