Orbánék nem törekedtek olyan alaptörvényre, ami bármely európai demokratikus ország alkotmánya is lehetne

Orbán Viktor a Párbeszéd és identitás nevű konferencián elmondta, hogy mivel az alaptörvény a magyar nemzet történetének, politikai-kulturális életének folytonosságát szimbolizálja, ezért

nem törekedhettek olyan szövegre, amely bármely európai demokratikus ország alkotmánya is lehetne.

Olyan szöveget sem akartak, ami alapján bárki azt gondolhatná, hogy a magyarok előző nap léptek be Európa ajtaján. Szerinte az alkotmányban követni kell az ország sorsában bekövetkezett változásokat, olyan ez, mint a nemzet személyi igazolványa.

Az Alaptörvény szövegéből kiemelte a kereszténység nemzetmegtartó erejének deklarálását és annak kimondását, hogy az 1944. március 19-én elveszített állami önrendelkezést csak 1990. május 2-án tudták helyreállítani.

Beszélt arról is, hogy mikor az európai intézmények az alaptörvényt vizsgálták, akkor gyakran találkoztak kettős mércével, nyomásgyakorlással és ideológiai túlzásokkal.

Szerinte 2010 előtti zavaros időszakban:

"a piacgazdaságra kalibrált, módosított régi alkotmány, a Trabantba szerelt Mercedes-motor csak döcögve működött, és folyton lefulladt"

Szerinte azért kellett új alkotmányt hozni, mert a régire módosítással már

"nem lehetett rá annyi foltot tenni, hogy ne üssön át a szöveg eredeti vörös színe"

(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.