Itt egy sport, amit nálunk senki nem néz, pedig mindenkinek kéne

sport
2015 április 26., 11:32
comments 79
  • Van egy sportág, amit a világ egyik felén tömegek néznek, a másik felén pedig alig ismer valaki.
  • Pedig a maga módján hihetetlenül szórakoztató. 
  • Ez a kabaddi, és most elmondjuk, miért hatalmas rajság az egész. 
  • Sőt, jön majd minden idők leglátványosabb pontszerzése is!

Amikor egy héttel ezelőtt először szembejött Facebookon egy jelent ebből a sportból, rögtön azt gondoltam, hogy ez megint biztos valami olyasmi, amit már mindenki ezer éve ismer, csak hozzám nem jutott el valahogy. De aztán az egyre szélesebb körűvé váló kutatás során kiderült, hogy erről szó sincs, egy-két kivételtől eltekintve barátaim sem hallottak még soha erről a csodáról.

Rászántam ezért egy délutánt, és végignéztem a tavalyi világbajnokság férfi és női döntőjét, hogy megértsem, miről is van szó. És egyáltalán nem bántam meg. A kabaddi indiai gyökerű, több ezer éves múltra visszatekintő sport, rengeteg, földrajzilag is jól elkülönülő verzióval. Sok verzióban csak egy az egyben csapnak össze a játékosok, de ez nem nyújt akkora mókát, mert nem sokban különbözik a mezei birkózástól. Viszont van a Pandzsáb régióra jellemző verzió, amiben négy az egy ellen megy a meccs, és szimpla birkózás helyett jóval taktikusabb játszmákat ígér.

Itt is léteznek mindenféle szabályozásbeli különbségek, de alapból arról van szó, hogy négy játékos összekapaszkodva fogadja az egy darab támadót, akinek a négy közül meg kell érintenie valakit, és utána csak a megérintett játékos próbálhatja meg földre teperni a támadót, még mielőtt az visszaérne a kezdővonal mögé. Leteperésért egy pont, visszajutásért egy pont, ennyi az egész. Sajnos ebben a verzióban már nem él az a hagyomány, ahonnan a játék neve is jön, hogy a támadó játékos egyetlen levegővétellel indíthat csak támadást, és ezt a bírók úgy ellenőrzik, hogy folyamatosan jól hallhatóan azt kell mormolnia, hogy "Kabaddi, Kabaddi".

A játék viszont ezzel együtt is borzasztóan szórakoztató, két világbajnoki döntőt végignézve az alábbi indokok merültek fel:

Itt végre hús-vér emberek mérkőznek meg egymással

Összehasonlítva az Európában népszerű csapatsportokkal, nagyon látványos a különbség. A kabaddiban nem az irrealitásig kisportolt felsőtestek dominálnak, hanem a lengő pocakok és a játék szeretete. Alig különbözik az egész attól, mint amikor elmész a haverjaiddal focizni, pedig ez egy jelenet a világbajnoki döntőből.

A pályán gyakorlatilag bármi megtörténhet, ami két test között fizikailag lehetséges

Tényleg, az egész alig különbözik attól, mint amikor elmész a haverjaiddal focizni.

Egy sport, ahol a legjobb védők pont úgy néznek ki, mint Habony Árpád

Apróság, de azért nem lényegtelen szempont.

Ráadásul a meccsekre kilátogató helyi elit sokkal jobban öltözködik, mint ami egy Videoton-Felcsút meccsen összejön

karab01

És a női döntőn (India - Új-Zéland) pedig szembejött minden idők legnagyszerűbb sportjelenete is:

Akkor még egyszer:

Erre tényleg nincsenek szavak.

A kabaddit amúgy nem csak Ázsiában játsszák, egyre több európai csapat is felbukkan, persze ahol nagyobb számban élnek indiai bevándorlók, ott nagyobb a színtér is. Ez itt egy brit promóvideó, ami alapján nálunk a kontinensen a rajoskodás is nagyobb tényező:

A YouTube szerencsére tele van egész meccsek felvételeivel, a PTC News csatornáján például a tavalyi világbajnokság összes meccse fenn van.

A kabaddi Indián kívüli ismeretlensége lehet hogy nem tart sokáig, 2014-ben profi liga is indult az országban, teltházas meccsekkel és óriási médiaérdeklődéssel. A Pro Kabaddinak nevezett verzióban sterilebb és mesterségesebb környezetben csapnak össze a játékosok, a liga elnöke pedig a világ legnagyobb traktorgyártójának tulajdonosa, azaz az anyagi háttér biztosítva lesz a terjeszkedéshez.

(Címlapi kép: Nardiner Nanu / AFP, felső kép: Chris McGrath/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.