Tóásót kimenekítették Bolíviából

külföld
2015 április 26., 06:00
comments 100

A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint Tóás Elődöt és a vele együtt fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélt horvát Mario Tadicot azért kellett kimenekíteni Bolíviából, mert hiába töltötték le a büntetésüket,  a a helyi kormány több mint két hónappal Tóásó szabadlábra helyezése után sem adta vissza az útlevelét, és a vádalkuban megkötött egyezség több pontját sem tartották be.

Tóásó és Tadic nem érezte biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországtól.

A közlemény szerint a kimenekítés közép-európai idő szerint péntek délután történt a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen, a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével. Ez arra utalhat, hogy nem egyszerűen kiszöktették őket, hanem ideiglenes útiokmányokat kaphattak a külügytől. 

photo_camera Tóásó (balra) a határon. Fotó: Baptista Szeretszolgálat

A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint Tóásó Előd várhatóan hétfőn kora délután érkezik Budapestre.

Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án ítélték fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.

Ügyükben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának bolíviai képviselője is felszólalt. Tóásó Előd a börtönben megházasodott, egy egykori bolíviai miniszter lányát vett el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.