Egyszereplős közbeszerzésen nyertek el egy tízmilliárdos munkát Mészáros Lőrincék

gazdaság
2015 április 28., 19:24
comments 217

A napi.hu cikke szerint a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros konzorciumtársával, a Békés Drén Kft.-vel közösen győzött egy egyszereplős, verseny nélküli közbeszerzésen, amit az Országos Vízügyi Főigazgatóság írt ki a Közép-Tisza-vidéki, az Alsó-Tisza-vidéki, a Körös-vidéki és a Tiszántúli vízügyi igazgatóságok területére eső árvízvédelmi munkák elvégzésére.

A szerződés előzetesen becsült értéke 9 896 864 191 forint volt, ehhez képest a konzorcium nettó 9 900 000 000 forintért vállalta el. 

Mint a lap is írja, az Európai Bizottság korábban többször kifogásolta a hazai közbeszerzési gyakorlatot és főleg a hasonló, egyszereplős kiírásokat. A kormány meg is ígérte, hogy új szabályozással fogja majd fokozni a versenyt. A mostani költségeket természetesen az Európai Unió állja. A gyorsított meghívásos közbeszerzés hirdetménye január 2-án jelent meg, január 19-éig lehetett jelentkezni.

Erről a közbeszerzésről írtuk meg mi is februárban, hogy szakértők szerint egészen bizarr közbeszerzési kiírásnak számít, gátépítésre. Az EU-s pénzből fizetett, különböző alföldi gátak megerősítésére kiírt pályázat olyan feltételeket állít, amelyeknek valószínűleg egyetlen pályázó képes megfelelni. Érdemes ezt a cikkünket elolvasni a témában.

Akkor sikerült eltalálnunk, ki viheti a projektet.

A két cég korábban már nyertese volt az OVF 34 milliárdos tenderének is 2013 végén. Akkor ivóvízminőség-javító program keretében a Mészáros és Mészáros Kft., a Békés Drén Kft. és a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma  nettó 25,853 milliárd forintért vitte el a munka második szakaszát. A kiírásban olcsóbb, 22,141 milliárd volt a szerződés előzetesen becsült értéke).

A Mészáros és Mészáros Kft. csak úgy dübörög, példát vehetne róluk a többi magyar vállalkozás is:  a 2009-es 996 millió forintos árbevételét 2013-ra megtízszerezte, 9,7 milliárd forintra. Mészárosék 2013-ban 1,266 milliárd forint osztalékot vehettek ki cégükből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.