Életfogytra súlyosbították a dél-koreai kompkapitány börtönbüntetését

2015 április 28., kedd 4:00
6

Másodfokon súlyosbították Li Dzsunszok dél-koreai hajóskapitány börtönbüntetését. A tavaly áprilisban elsülyedt komp kapitányát novemberben 36 évi szabadságvesztésre ítélték, ezt most a fellebbviteli bíróság életfogytiglanira súlyosbította.

A komphajó 476 emberrel a fedélzetén süllyedt el 2014. április 16-án. Az utasok közül csak 172-t tudtak kimenteni, a szerencsétlenségben jellemzően középiskolások vesztették életüket. Kilenc áldozat holttestét a mai napig nem találták meg, őket hivatalosan eltűntként tartják nyilván.

A baleset idején a 69 éves kapitány nem volt a hajóhídon, a hajót a tapasztalatlanabb harmadtiszt vezette. Az ügyben indított vizsgálat feltárta, hogy a komp megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett a tragédiához.

A szerencsétlenséggel kapcsolatban 399 embert helyeztek vád alá. A fellebbviteli bíróság kedden a kapitányon kívül a hajó személyzetének további 14 tagja ügyében is ítéletet hozott. Őket 18 hónaptól 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték - az ő büntetéseiket másodfokon enyhítették. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt