Kigyulladt az erdő Csernobil mellett

katasztrófa
2015 április 28., 19:09
comments 111

A mostani erdőtűz 1992 óta a legsúlyosabb, de ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet

– közölte kedd este Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő, miután a tűzeset helyszínéről visszatért az ukrán fővárosba.

"Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet. Magától az erőműtől mintegy 20 kilométerre lángol az erdő. A rendkívüli helyzetek állami szolgálata nagy erőkkel dolgozik, hogy megakadályozza a lángok továbbterjedését"

– mondta a miniszterelnök az UNIAN hírügynökség jelentése szerint.

A kormányfő azt is közölte, hogy az erdőtűz miatt nem emelkedett a háttérsugárzás szintje az atomerőmű körzetében.

Egy ilyen erdőtűz azért különösen veszélyes, mert a talajban és növényekben lerakodott radioaktív anyagok ilyenkor a levegőbe juthatnak, és elhagyhatják a területet.

Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-oldalán kedd este azt közölte, hogy mintegy 400 hektár területen ég az erdő a csernobili atomerőműtől húsz kilométernyire.

"Tizennyolc óra 30 perckor súlyosbodott a csernobili erőmű körül a helyet. A lángok ismét az erőmű irányába terjedtek tovább. A fák lángoló koronája és az erős széllökések miatt komoly a veszélye annak, hogy a tűz kiterjed az erőmű körül kijelölt 20 kilométeres biztonsági övezetre"

– írta a miniszter Facebook-oldalán.

Az erdőtűz miatt készenlétbe helyezték a nemzeti gárdát és a belügyminisztérium különleges egységeit.

Korábbi hírek szerint még 270 hektár területen égett az erdő Csernobil közelében. Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálatának honlapján kora délután olvasható közlemény szerint az erdő három helyen is kigyulladt egyszerre, egyebek mellett a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben, Csernobil város közelében, illetve az attól délnyugatra fekvő Ivankiv településnél is. A tűzeseteket kedden délben jelentették.

Az oltási munkálatokhoz 182 tűzoltót, 32 műszaki egységet, egy Mi-8-as és egy Eurocopter helikoptert, valamint két tűzoltó An-32 repülőgépet vezényeltek ki. Később újabb tűzoltók és műszaki egységek érkeztek a helyszínre, a délutáni órákban is folytatódott az oltás.

Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. A céget a honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére. Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a "Zónát" – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az atomerőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le. 

(via MTI, a címlapi kép olvasónk munkája, a helyszínen készült képeket itt lehet megnézni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.