Szükségállapotot hirdettek Baltimore-ban a zavargások miatt

AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI

Az éjjel lángba borult egy épülő közösségi épület Baltimore-ban, ahol az április 19-én, egy heti kóma után életét vesztett Freddie Gray halála miatt napok óta zavargások vannak. A hétfői zavargások a rendőri intézkedés során gerincsérüléseket szenvedő Gray temetése után pár órával robbantak ki.

A tiltakozás hamar fosztogatásba és gyújtogatásokba torkollt a hatszázezer lakosú nagyvárosban.

A város polgármestere, Stephanie Rawlings-Blake a hétfői erőszakhullámra reagálva rendelt el egy hétre este tíztől hajnali ötig tartó kijárási tilalmat. Szerinte különbséget kell tenni "az igazságot keresők békés demonstrációi", illetve "az erőszak kirobbantására törekvő hulligánok" között.

A városba nagy erőket mozgósítottak, a rendőrség a környék városaiból kapott erősítést, a marylandi nemzeti gárda parancsnoka, Linda Singh pedig ötezer katonát mozgósított, akiket bármikor bevethetnek. A gárdisták páncélozott járműveket is bevethetnek, de Singh szerint statáriumot nem hidetnek.

A gárdát az állam kormányzója, Larry Hogan mozgósította "a polgárok életének és vagyonának védelmében". Azt mondta, nem könnyen hozta meg a döntést.

A hétfői zavargásokban 15 rendőr sérült meg, 27 tüntetőt pedig őrizetbe vettek. A rendőrség felderítő szolgálata szerint a helyi gangek, így a Black Guerilla Family, illetve az ősellenség Bloods és Crips összefogtak, és célzottan rendőrtiszteket akarnak támadni.

A zavargások miatt törölték a város baseballcsapata, az Orioles hétfő esti meccsét is. (Via BBC. Címlapkép: AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.