Kósa szerint az a baj, hogy nem volt társadalmi vita a halálbüntetés eltörléséről

POLITIKA
2015 április 29., 09:11
comments 150

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetést a trafikos eladó meggyilkolása miatt. Kósa Lajos a Mokkában tartotta ma reggel napirenden a témát.

Szerinte az a baj, hogy Magyarországon a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság úgy törölter el a halálbüntetést, hogy azt semmiféle társadalmi vita nem előzte meg, ha van kibeszéletlen dolog, akkor ez az.

Az persze igaz, hogy nemzetközi szerződések tiltják Magyarország számára a halálbüntetés visszaállítását, de Kósa azért, mert beléptünk egy szövetségbe, például az Európai Unióba, még egy csomó témát fel lehet vetni, változnak az idők. Az USA is jogállam, tiszteletben tartja az emberi jogokat, mégis van ott halálbüntetés.

Kósa szerint egy rakás tévhit van a halálbüntetésről, sokan ezek miatt támogatják vagy ellenzik, az csak segít, ha tájékoztatást kapnak az emberek.

Hogy lesz-e nemzeti konzultáció az ügyről, arról nem volt szó. Mindenesetre a halálbüntetést tematizáló Fidesz a Mokkába egy olyan poltikust tudott küldeni, aki egyébként nem támogatja a halálbüntetést.

"Életpárti vagyok, amit nem tudunk adni, azt nem vehetjük el" - mondta Kósa.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.