Fél évig még biztosan nem nyúlnak hozzá az Illatos úti hordókhoz

POLITIKA
2015 április 30., 11:14
comments 57

Az MTI érdeklődött a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy mi a helyzet az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén. A minisztérium válaszából kiderül, hogy közel félévig biztosan nem lesz érdemi kármentesítés. A közlemény szerint 2200 tonna veszélyes hulladék van a telepen, hogy ezeket elszállítsák mindenképp részleteket is feltáró, alapos szakmai felmérést, tervet kell készíteni, mert a gyár 139 éves működésének során különböző típusú szerves és szervetlen vegyi anyagok gyártásával foglalkozott (például klór, sósav, hypo, különféle enyvek, műtrágyák, ásványi sók és különböző típusú növényvédőszerek).

illatos2

Előzetes kalkulációt a Pest Megyei Kormányhivatal végzett, eszerint 1,18 milliárdba kerül majd az akció. De ez sem holnap lesz. Ha a kormány rábólint az összegre, akkor közbeszerzés írnak ki, aminek 

várható ideje 4-6 hónap.

Ezután kezdődhet meg a kármentesítés, aminek idejét 6-9 hónapra becsülik.

Közben már az AP amerikai hírügynökség is beszámolt az elképesztő környezetszennyezésről, a hír többek közt megjelent a Foxnews és az abcnews honlapjain is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.