GMO-val "szennyezett" kukorica-vetőmagot talált a Nébih, meg is semmisítik mind

A GMO-s vetőmagot egy kecskeméti cég által rendelt szállítmányban találták, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) a 10 millió forint értékű készletet zárolta és megsemmisíti. Ezt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be. 

A miniszter azonnali hatállyal teljes körű csemegekukorica vetőmag és pattogatni való kukorica vetőmag ellenőrzést rendelt el. A zárolt csemegekukorica vetőmag mennyisége mintegy 100 hektárra (8 millió tő kukoricára) lett volna elegendő, az amerikai eredetű vetőmag a dokumentációja szerint GMO-mentesnek minősült. Szólt arról is, hogy amennyiben valamilyen bűncselekmény gyanúja merül fel, feljelentést tesznek.

A Nébih mintavételes ellenőrzést végzett, amit a vetőmag szállítmányoknál rendszeresen alkalmaz, mert mint Fazekas elmondta, a vetőmagok ellenőrzési rendszere segítségével kiszűrhetők az ilyen termékek, és így megakadályozható, hogy termesztésbe, s ezzel az emberek asztalára kerüljenek.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az alkotmány garantálja a GMO-mentességet, más országoknál azonban nem ilyen szigorúak a szabályok, így előfordulhat, hogy egy vetőmag-szállítmány végigmegy az Európai Unión, és a magyar határon áll meg.

A GMO-ügyről itt írtunk mi sokat. (MTI)