Firtas megúszta: nem adják ki Amerikának, és szabadon távozhat Ausztriából

bűnügy
2015 május 01., 06:36
comments 22

Csütörtökön egy bécsi bíróság elutasította a vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolt ukrán milliárdos, Dmitro Firtas kiadatását az Egyesült Államoknak.

A törvényszék elfogadta Firtas jogi képviselőinek érveit, amik szerint az amerikai hatóságok eljárása legalább részben politikai indíttatású, és az ellene felhozott vádakat nem támasztották alá elegendő bizonyítékkal.

Firtas visszakaphatja útlevelét, szabadon távozhat Ausztriából, de egyelőre nem kapja vissza az óvadékot, és jogi képviselőin keresztül elérhetőnek kell lennie az osztrák hatóságok számára.

„Egyesek azt fogják mondani, hogy Ausztria politikai dilemmával került szembe. Ha támogatja kiadatását, akkor megmutatja, hogy engedett az Egyesült Államok nyomásgyakorlásának, ha elutasítja, akkor viszont az oroszellenes lobbi fogja azt mondani, hogy Oroszország nyomásgyakorlásának engedett. Mindennek azonban nincs köze a bírósági döntéshez, ami objektív tényeken alapszik” – mondta Christoph Bauer bíró.

Firtast az osztrák hatóságok az FBI jogsegélykérelme alapján tavaly március 13-án vették kiadatási őrizetbe, de egy hétre rá szabadlábra helyezték 125 millió eurós óvadék ellenében, azzal, hogy nem hagyhatja el Ausztriát, és rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségnél. Firtas Bécsben állítólag magyar bérgyilkosoktól is retteghetett.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják a 49 éves üzletembert, Ukrajna negyedik leggazdagabb emberét, aki a földgázüzletben is érdekelt.

Az amerikai hatóságok szerint Firtas indiai kormányilletékeseket vesztegetett meg, hogy titániumbányászati jogokat kapjon Ándhra Prades szövetségi államban. A kenőpénzek kifizetését Firtas beosztottai úgy tüntették fel hivatalos iratokon, mintha legális üzleti átutalások lennének, és az átutalásokhoz amerikai pénzintézeteket is felhasználtak.

Firtas jogi képviselői azzal érveltek, hogy az amerikai hatóságok a jogi eljárással nyomást akarnak gyakorolni a befolyásos ukrán üzletemberre, akit az orosz érdekek ukrajnai képviselőjének tartanak.

photo_camera Dmitro Firtas és Viktor Janukovics 2012-ben (Fotó: Andrej Iglov / RIA Novosti)

Dmitrij Firtas a Group DF holding tulajdonosa, tagja volt a Viktor Janukovics Moszkva-barát megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártja parlamenti képviselőcsoportjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.