Gyilkossággal vádolják a baltimore-i rendőröket

bűnügy
2015 május 01., 15:17
comments 96

Lezárult a vizsgálat annak a 25 éves fekete férfinek az ügyében, aki április 12-én Baltimore-ban rendőri intézkedés közben gerinctörést szenvedett, és meghalt.

Marilyn Mosby államügyész pénteken jelentette be, hogy vizsgálat és az orvosi szakvélemény alapján arra az eredményre jutottak, hogy

Freddie Gray emberölés áldozata lett, ezért vádat emelnek a hat rendőr ellen.

A vizsgálat szerint a rendőrségi autóban Grayt nem kötötték be biztonsági övvel, hagyták arccal lefelé, hátrabilincsel kézzel a kocsi padlóján feküdni, így szerezte a halálos sérüléseket. A rendőrök azt is figyelmen kívül hagyták, mikor a 25 éves férfi orvosi segítséget kért tőlük. Korábban kiszivárgott egy jelentés, amiben a furgonban ülő másik rab azt mondta, hogy Gray saját magának okozta a halálos sérüléseket.

Az ügyész szerint a rendőrök rádásul indokolatlanul tartóztatták le Grayt, mivel a törvény nem tiltotta az olyan kések birtoklását, ami nála volt.

Caesar Goodsont, a rendőrautó vezetőjét szándékos emberöléssel vádolják, mivel feltehetően úgy vezetett, hogy Gray minél erősebben csapódjon a kocsi falához. A másik öt rendőrt gondatlan emberöléssel, testi sértéssel és kötelezettségszegéssel vádolják.

A rendőrségi szakszervezet megvédte az intézkdeő rendőröket, szerintük megfelelően jártak el. Kezdeményezték, hogy az ügyet vegyék el Mosby-tól, és adják egy független ügyésznek.

Hétfőn Gray temetése után zavargások törtek ki a város nyugati részén. 200 embert tartóztattak le, több mint 100 autót gyújtottak fel és 15 épület sérült meg.

A zavargások kitörése óta több ezer rendőrt és a Nemzeti Gárdát is kivezényelték a városba, ami valamennyire lecsendesítette a tiltakozásokat.

(BBCThe New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.