Vona Gábor halálbüntetéssel ünnepelt a jobbikos majálison

Vona Gábor a párt budapesti majálisán bejelentette, hogy a Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményez a halálbüntetésről – írja az MTI.

A pártelnök a Hajógyári-szigeten tartott rendezvényen – egy Tagok legyünk vagy szabadok? feliratú molinó alatt – a nemzetközi egyezményeket nem tartotta akadálynak, de jelezte, hogy a Jobbikon belül is van, aki ellenzi a halálbüntetést. A kaposvári gyilkosságról és Szita Bence esetéről szólva azt hangoztatta, hogy ő maga a társadalmi igazságtétel és a visszatartó erő miatt a halálbüntetést jogosnak tartja.

A megtelt rendezvénysátorban azt is mondta, hogy az EU-ból nem lehetne azonnal kilépni, mert Magyarország csődhelyzetbe kerülne. Szólt az USA és az EU között készülő szabadkereskedelmi egyezmény ellen, és kifogásolta, hogy a kormány „nem veri a tamtamot” amiatt, hogy tőkeerős amerikai vállalatok „letarolhatják Európát”.

Vona Gábor működésképtelennek nevezte az uniót, és megemlítette, hogy a közeljövőben levélben fordul a kelet- és közép-európai országok pártjaihoz, azt kérve, pártpolitikai különbségeket félretéve lépjenek fel közösen azért, hogy az EU más irányt vegyen, és például bizonyos szektorokban piacvédelmet lehessen elérni.

A bevándorláspolitikáról szólva azt mondta: ha a kormány fel akar lépni az ügyben, akkor támogatják, de tartanak tőle, hogy ez csak blöff. Szerinte Magyarországnak egyáltalán nem kellenek menekültek, ugyanakkor arra fel kell készülni, hogy mi lesz, ha kárpátaljai magyarok érkeznek menekültként.

A Jobbik elnöke beszélt arról is, hogy a pártja kormányon a munkahelyteremtést helyezné a fókuszba, de aki nem dolgozik, az ne várjon plusztámogatást. „Nem hatnak meg a jogvédő szervezetek könnyes elemzései” – mondta, hozzátéve, hogy egy ország működtetéséhez világos viszonyokat tart szükségesnek.

Vona Gábor kitért a „cigány-magyar együttélés” kérdésére is. Bírálta, hogy más pártok úgy oldják meg a problémát, hogy „beválasztanak egy díszcigányt a soraik közé”, és a társadalom előítéletességére fogják a gondokat. Azt mondta, nem etnikai alapon van probléma, hanem amiatt, hogy széles rétegek „törvényen kívüli életformára rendezkedtek be”, és szerinte innen kell kezdeni a vitát.

A pártelnök a néppártosodásról szólva kijelentette, hogy alapvető céljaik, értékrendjük megőrzése mellett programjukkal a legszélesebb társadalmi rétegeket kívánják megszólítani. Az MSZP-t és a Fideszt a 20., míg a Jobbikot és az LMP-t a 21. század pártjaiként jellemezte, és hangsúlyozta azt is: egyik párttal sem lépnének koalícióra, mert nem közösek a célok és a jövőképek, és kisebbségben is megpróbálnának kormányozni. Egyúttal szóvá tette, hogy a kormánypártok igyekeznek jobbikos témákat átvállalni, de a cselekvésig nem jutnak el.

A többek közt a kuruc.info által is támogatott Budapesti nemzeti majális elnevezésű rendezvényen felszólal a Jobbik több alelnöke is, emellett gyerekprogramokat és hagyományőrző bemutatókat tartanak. A majálison pénzt gyűjtenek a nehézsorsú kárpátaljai magyar családok megsegítésére, és „magyar vért a magyar rászorulóknak” mottóval véradást is tartanak.

A rendezvényen a változatosság kedvéért Hungarica, az Ismerős Arcok, a Lord és a Romantikus Erőszak ad koncertet.