A szigorú vámszabályok miatt nem jut el a segítség a nepáli földrengés túlélőihez

külföld
2015 május 03., 04:23
comments 20

Az ENSZ ezért arra sürgeti az ország kormányát, hogy enyhítsen a szabályzatokon. Még mindig sok ember van, aki nem kaphatott azokból a külföldről érkező segélycsomagokból, amelyek már napok óta Katmandu repterén várakoznak.

A világszervezet humanitárius ügyekért felelős megbízottja, Valeria Amos figyelmeztette is a miniszterelnököt, Sushil Koiralát, hogy Nepál 2007-ben alá is írt egy egyezséget éppen a hasonló katasztrófák esetében történő egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés megkönnyítéséről.

photo_camera ( AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI)

A helyi ENSZ-megbízott is arról beszélt, hogy országnak most nem kéne békeidőkre jellemző vámprotokollt alkalmaznia.

Az ország pénteken felfüggesztette már, hogy sátrak és ponyvák után adót kelljen fizetni, ha valaki behozza őket az országba, ugyanakkor ahhoz ragaszkodnak, hogy minden az országba érkező árut megvizsgáljanak. Ez pedig jelentősen csökkenti a segélyek célzottakhoz történő eljutását.

A földrengésnek egyelőre 7040 ismert áldozata van, és várhatóan ez a szám még nőni fog. Több mint 14 ezer ember sérült meg. A földcsúszamlások és a rossz időjárási körülmények jelentősen rontották a mentési lehetőségeket, ráadásul mindössze 20 helkopter áll rendelkezésre mindehhez. Van olyan körzet, ahol a lakóháza 95 százaléka megrongálódott. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.