Az UNESCO-tól kér segítséget Nepál

A nepáli régészeti hatóság első felmérése szerint mintegy 60 templom teljesen megsemmisült az április 25-i földrengésben, a katasztrófában 68 kulturális örökségi helyszín és több mint 200 műemlék szenvedett károkat.

A természeti csapás leginkább a Katmandu-völgyet sújtotta, amely ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, az UNESCO hét Katmandu-völgyi helyszínt, négy templomot és három palotát vett fel a világörökségi listára, amelyek többsége súlyosan megsérült a földrengésben.

A hatóságok megkezdték a világörökségi helyszíneken a romok átvizsgálását, az épen maradt díszítő elemek, szobrok, díszes támgerendák, ezüst és réztárgyak összegyűjtését, munkájukat helyi lakosok és önkéntesek is segítik.

A nepáli fővárosban tartózkodik, az UNESCO világörökségi bizottságának képviselője, Christian Manhart, aki egy rádióinterjújában bizakodóan beszélt az újjáépítés esélyeiről. Mint elmondta, a Katmandu-völgy történelmi épületeiről nagyon jó dokumentációs anyag áll rendelkezésre. A régészek, építészek és más szakemberek már megtartották első tanácskozásukat a károk felbecsüléséről.

Emlékeztetett arra, hogy a nepáli főváros földrengészónában van, és 1934-ben egy hasonlóan nagy földrengés pusztította el a város nagy részét. Nepál egyik legnagyobb pagodája, a Kaszthamandap akkori is komoly károkat szenvedett, de nagy részét sikerült újjáépíteni. A pagoda most is nagyon súlyosan rongálódott, de vannak részei, amelyek relatívan jó állapotban vannak és ezeket az újjáépítésnél újra fel lehet majd használni - hangoztatta.

Az illetékes úgy becsülte, hogy az újjáépítés "rengeteg millióra, valószínűleg több százmillió euróra fog rúgni".

Katmanduban romba dőlt a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony. Az 1832-ben épült 62 méteres épület szintén részben megsemmisült az 1934-es földrengésben, de sikerült újjáépíteni. A legsúlyosabban károsodott helyszínek között vannak a nepáli főváros központjában lévő ősi buddhista és hindu templomok és történelmi paloták, a Durbar téren és környékén álló, 12-18. század között épült épületegyüttes számos tagja romba dőlt.

Vasárnapi adatok szerint a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a hétezret, a sérülteké a 14 ezret. Az ENSZ azt közölte, hogy a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtott a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket. (via MTI)

NepalPusztulas

Update 20:39 - A New York Times szedte össze a világörökségi helyszínek földrengés előtt-után képeit, itt lehet megnézni.