Béke és öröm volt az úr Baltimore-ban, miután vádat emeltek a rendőrök ellen

külföld
2015 május 03., 07:05
comments 97

Több ezren vonultak utcára szombaton az amerikai városban, miután kiderült, hogy emberöléssel vádolják meg azokat a rendőröket, akiket Freddie Gray halálával hoztak összefüggésbe.

photo_camera (JIM WATSON / AFP)

Most semmiféle összecsapás nem történt, a helyszíni riportok szerint a tömeg békés és boldog volt.

"Vádat emelni, elítélni, és börtönbe küldeni a gyilkos rendőröket"

skandálta a tömeg. Mások azt harsogták, hogy "nincs béke, ha nincs igazság!". Olyan kiáltásokat is lehetett hallani, hogy a rasszizmus betegség, amelyre forradalom a gyógyír.

Marilyn Mosby államügyész pénteken jelentette be, Freddie Gray halála emberölésnek minősül, és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután szemkontaktust teremtett a rendőrökkel és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban.

Mosby szerint Grayt törvénytelenül vették őrizetbe, mert a rendőröknek nem volt okuk valószínűsíteni, hogy bűncselekményt követett el. A korábbi jelentésekkel ellentétben nem rugós kést, hanem egy összecsukott zsebkést találtak nála, amelynek viselése a marylandi törvények szerint legális.

Az államügyész a legsúlyosabb bűncselekménnyel, szándékos emberöléssel a rabszállító furgon vezetőjét, Caesar R. Goodsont vádolta meg, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét azonban nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen. Nem lélegzett, amikor kiemelték a járműből.)

A többiekkel szemben a vád gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás. Marilyn Mosby hangsúlyozta, hogy a rendőrök a vádlottól annak többszöri kérése ellenére is megtagadták az orvosi segítségnyújtás lehetőségét.

Mind a hat rendőrt őrizetbe vették pénteken. A mostani döntés azért is fontos, mert az Egyesült Államokban nagyon ritka, hogy emberölés vádjával induljon eljárás rendőrök ellen. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.