Ha turistaként segíteni akarsz a görögöknek, használd a hitelkártyádat

külföld
2015 május 03., 06:36

Az ország turizmusért felelős megbízottja, Andreas Andreadis szerint ez most a legnagyobb segítség, amit a válság sújtotta országnak nyújtani tud egy odalátogató turista.

Ez ugyanis a leghatékonyabb eszköz az adóelkerülés elleni harcban. Az adók be nem fizetése meglehetősen elterjedt gyakorlat Görögországban is, most viszont, amikor a kormány az életéért harcol, hogy valahogy törleszteni tudjon az IMF-nek, minden fillér számít. Ha pedig az országot elözönlő turisták készpénz helyett kártyákat használnak, olyan bevétel keletkezik, ami után nem nagyon lehet nem befizetni az adókat.

Görögországban idén 25 millió turistát várnak, ez kétszer annyi ember, mint ahányan élnek az országban. A turisták jellemzően pont az ország azon részeit látogatják majd, ahol az adófizetési morál kifejezetten alacsony.

Még mindig nem tudni, hogy mi lesz Görögországgal, a következő lejáró hitel törlesztése május 12-éig esedékes, ekkor 780 millió eurót kell átutalniuk az IMF-nek. A halasztási és átütemezési igényeik pedig eddig rendre nem tudták keresztülvinni Brüsszelen, mivel a trojka szerint nem megfelelően szigorú reformcsomagot rakna össze a hitel lazításáért cserébe a Sziriza-kormány.

A turizmusért felelős vezető megszólalása épp egy nappal azután jött, hogy a miniszterelnök Alekszisz Ciprasz felvetette, hogy kötelező lehetne bankkártyát használni minden 70 eurónál nagyobb értékű tranzakció során. Ez szerinte racionálisabb ötlet, mint amivel pénzügyminisztere, Janisz Varoufakisz állt elő korábban, aki turistákból képzett volna beépített adóellenőröket.

A becslések szerint Görögországnak évente mintegy 20 milliárd eurós bevételkiesése származik az adóelkerülési gyakorlatok miatt. Épp ezért tűzte ki fő célnak az új kormány, hogy ezzel kezdjen valamit.

A kormány egy másik intézkedése, hogy áfát terveznek emelni a legnépszerűbb, Égei-tengeri üdülőhelyeken a turizmussal összefüggő iparágakban és szolgáltatásoknál. A turistaipar persze kiakadt, szerintük az intézkedés túl későn jön, hiszen az éves szállások többségét már előre értékesítették erre az évre, ezért a különbséget nem lenne egyszerű a turistákra terhelni. 

A turizmusért felelős Andreadis arra is figyelmeztette az odautazókat, hogy érdemes azért a tervezettnél több készpénzt is magukkal vinniük, mert a csődközelben egyensúlyozó országban előfordulhat, hogy kiürülnek az ATM-ek. Ez a tanács persze nem sokat fog segíteni az adóelkerülés elősegítésében. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.