Pulzáló mágnesterápiás és polarizáltfény-terápiás készülékek reklámja miatt bírságolt a GVH

gazdaság
2015 május 04., 06:44
comments 87

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a Jugis 2007 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jogsértően reklámozott egyes orvostechnikai, illetve gyógyászati segédeszközöket, mert a készülékeket valótlan gyógyító és egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette, és hamis diagnosztikai funkciókkal mutatta be termékbemutatóin. A bírság: 6,1 millió forint.

A GVH döntése szerint a Jugis 2013 májusa és 2014 áprilisa között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert

  • valótlanul állította, hogy a BNM pulzáló mágnesterápiás és a BNM polarizáltfény-terápiás készülékek alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, és a termékeit így is hirdette (pl. „alkalmas színekkel való gyógyításra”), és valótlanul tulajdonított a termékeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatást (pl. „felgyorsítja az anyagcserét”)
  • valótlanul népszerűsítette a BNM mikroáramú kötéseket gyógyhatásokkal (pl. „pontosan a fájó helyeken fejti ki a hatását”)
  • megalapozatlanul jelenített meg diagnosztikai funkciókat a Magnetspace mágneses testelemző készülékkel végezhető vizsgálatok reklámozásakor

A jogsértő kereskedelmi gyakorlat egyébként kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra. (via GVH)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.