Újfajta Down-szűrést találtak fel

Új eljárást fejlesztettek ki brit kutatók, ami az anyai vizeletből 90 százalék feletti találati aránnyal jelzi a magzati Down-szindróma valószínűségét – közölte a Down Egyesület.

A kutatók Clinical Proteomics című szaklapban megjelent közleménye szerint a Down-szindrómás magzatokat hordozó anyák vizeletének tömegspektrométeres vizsgálatával szisztematikus eltéréseket találtak, amik 90 százalék fölötti arányban jelzik Down-szindróma valószínűségét. Az elemzés a terhesség 8. hetétől végezhető, és csak néhány percet igényel.

A kidolgozói szerint a teszt forradalmi újítás, mivel a Down-szindróma valószínű előfordulásának jelzése ilyen egyszerűen, gyorsan és olcsón eddig nem volt lehetséges. A jelenleg általános Down-szűrések során az anyai vér különböző markereiből és a magzat ultrahangos vizsgálatával számítanak valószínűséget, vagy a placentából származó DNS -t vizsgálják.

De sem az új, sem a korábbi tesztek nem alkalmasak diagnózis felállítására, ehhez továbbra is invazív vizsgálatra (amniocentézisre vagy chorionboholy biopsziára) van szükség.