Újfajta Down-szűrést találtak fel

2015 május 4., hétfő 11:03
24

Új eljárást fejlesztettek ki brit kutatók, ami az anyai vizeletből 90 százalék feletti találati aránnyal jelzi a magzati Down-szindróma valószínűségét – közölte a Down Egyesület.

A kutatók Clinical Proteomics című szaklapban megjelent közleménye szerint a Down-szindrómás magzatokat hordozó anyák vizeletének tömegspektrométeres vizsgálatával szisztematikus eltéréseket találtak, amik 90 százalék fölötti arányban jelzik Down-szindróma valószínűségét. Az elemzés a terhesség 8. hetétől végezhető, és csak néhány percet igényel.

A kidolgozói szerint a teszt forradalmi újítás, mivel a Down-szindróma valószínű előfordulásának jelzése ilyen egyszerűen, gyorsan és olcsón eddig nem volt lehetséges. A jelenleg általános Down-szűrések során az anyai vér különböző markereiből és a magzat ultrahangos vizsgálatával számítanak valószínűséget, vagy a placentából származó DNS -t vizsgálják.

De sem az új, sem a korábbi tesztek nem alkalmasak diagnózis felállítására, ehhez továbbra is invazív vizsgálatra (amniocentézisre vagy chorionboholy biopsziára) van szükség.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt