Újfajta Down-szűrést találtak fel

Egészségügy
2015 május 04., 11:03
comments 23

Új eljárást fejlesztettek ki brit kutatók, ami az anyai vizeletből 90 százalék feletti találati aránnyal jelzi a magzati Down-szindróma valószínűségét – közölte a Down Egyesület.

A kutatók Clinical Proteomics című szaklapban megjelent közleménye szerint a Down-szindrómás magzatokat hordozó anyák vizeletének tömegspektrométeres vizsgálatával szisztematikus eltéréseket találtak, amik 90 százalék fölötti arányban jelzik Down-szindróma valószínűségét. Az elemzés a terhesség 8. hetétől végezhető, és csak néhány percet igényel.

A kidolgozói szerint a teszt forradalmi újítás, mivel a Down-szindróma valószínű előfordulásának jelzése ilyen egyszerűen, gyorsan és olcsón eddig nem volt lehetséges. A jelenleg általános Down-szűrések során az anyai vér különböző markereiből és a magzat ultrahangos vizsgálatával számítanak valószínűséget, vagy a placentából származó DNS -t vizsgálják.

De sem az új, sem a korábbi tesztek nem alkalmasak diagnózis felállítására, ehhez továbbra is invazív vizsgálatra (amniocentézisre vagy chorionboholy biopsziára) van szükség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.