180-nal száguldozott Seth Gilliam Georgiában, letartóztatták

Vasárnap letartóztatták Seth Gilliam amerikai sorozatszínészt a georgiai Peachtree City-ben. Gilliam 180-nal hajtott egy olyan úton, ahol legfeljebb 90-nel mehetett volna, ráadásul még egy spanglit is találtak a kocsijában.

Őrizetbe vették és a Fayette megyei börtönbe szállították, ittas vezetés, gyorshajtás és kábítószerbirtoklás a vád ellene.

Gilliam, aki most a Walking Dead zombisorozat egyik sztárja - a sorozat forgatásán van Georgiában, amit Peachtree Citytől nem messze forgatnak - minden idők legjobb sorozatának volt egyik, végig kitartó szereplője: ő volt Ellis Carver a Wire-ből. Azon ritka karakterek közé tartozott a sorozatban, akik jó irányba fejlődtek:

keményfejű, az előállítottakat szívesen megverő rendőrből lett a valódi rendőri munkára odafigyelő és beosztottjait is arra nevelő váltásparancsnok.

Vagyis Carver a Wire-ban a jó példa lett, annak az ideális rendőrnek a megtestesítője, aki ismeri a környéket, a lakókat és képes disztingválni. Mindez különösen érdekes annak fényében, amit a Wire alkotója, David Simon mesélt a baltimore-i rendőrségről a zavargások után.

Ő azt mondta, hogy már a nyolcvanas-kilencvenes években is a fekete rendőrök voltak a legbrutálisabbak, mert míg egy fehér rendőrnél felugrott a figyelmeztetés, mielőtt gumibottal ment volna egy feketének, a fekete rendőröket ez a faji vetület már nem fogta vissza.

Simon amúgy még sok nagyon tanulságosat mondott a baltimore-i helyzetről a Vice-nak adott interjújában, például azt, hogy hogyan függ össze a mostani helyzet a drogháborúval és a politikusok bűnügyi statisztikákra koncentráló felfogásával. Tömören:

  • a drogháború részeként olyan alacsonyra vitték le a fellépés indokaként elfogadható alapos gyanú szintjét, hogy mostanra gyakorlatilag bárkit, bármikor megállíthatnak és átkutathantak;
  • a bűnügyi statisztika javítására pedig a legegyszerűbb módszernek az tűnt, hogy szimplán mindenkit letartóztatnak, aki csak él és mozog az elszlömösödött belvárosokban.

(Via CNN, Vice. Címlapkép: Astrid Stawiarz / Getty Images Entertainment)