Karperecet rakna a kormány a 80 év felettiekre

2015 május 5., kedd 10:18
230

Magyarországon idősügyi jelzőrendszer kialakítására van szükség, aminek a jogszabályi kereteit a szociális törvényben kell lefektetni, annak módosításakor

– mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztésért felelős miniszteri biztosa Szombathelyen.

A Szociális hét nevű rendezvénysorozat nyitóelőadásában a miniszteri biztos azt mondta: Magyarországon több mint 475 ezer 80 évesnél idősebb ember él, 2050-ig várhatóan a lakosság 60 százaléka lesz 60 évesnél idősebb, ami nagyon komoly kihívást jelent az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátórendszer számára.

2012-ben 132 ezer szépkorú 80 évnél idősebb ember igényelt valamilyen segítséget a szociális ellátórendszertől, egy év alatt 62 ezerrel nőtt a számuk, és ez a tendencia tovább tart.

A Segítő kezek nevű modellprogramban – amiben Budapest belvárosa, Kisvárda és Szombathely vett részt – azt vizsgálták, hogyan lehetne úgy segítséget nyújtani az időseknek, hogy azok az életminőségüket megőrizve minél tovább a megszokott környezetükben, az otthonukban maradhassanak, de ne érezzék úgy, hogy magukra hagyták őket.

Jeneiné Rubovszky Csilla szociális területen dolgozó szakemberek előtt tartott előadásában azt mondta: a programban elkészített országos hatástanulmányból az derült ki, hogy az időseknek a fizikai és a szellemi hanyatlás, az életkor előre haladásával együtt járó betegségek, az elesettség, a családtagoktól és a segítőktől való függés, az időskori depresszió mellett a magány jelenti a legnagyobb problémát.

De javíthatna a szépkorúak 80 felettiek életminőségén, ha minél szélesebb körben elsajátítanák az internet és a Skype, illetve az okostelefon használatát. Meg az is, ha egy olyan vészjelző karperecet hordhatnának, amivel nemcsak orvosi vagy rendőri segítséget kérhetnének, hanem az folyamatosan mérné a vérnyomásukat is, így még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a Segítő Kezek programba közfoglalkoztatottakat és önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő diákokat vontak be, akik a tapasztalataik szerint nagyon gyorsan képesek megtanítani az időseket az informatikai eszközök alapvető használatára.

Az infokommunikációs eszközöket nem szociális rászorultság, hanem életkor alapján ingyenesen biztosítják a modellprogramba bekapcsolódó időseknek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt