A Józsefváros szerint a tűcsere miatt nőtt meg a hepatatis C vírussal fertőzöttek száma

A TASZ birtokába került egy grafikon, ami szerint megháromszorozódott a fővárosban a hepatitis C vírussal fertőzöttek száma. Íme a grafikon:

hepajarvany2

2014-ben a Józsefváros bezáratta a Kékpont tűcsereközpontját a kerületben. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum mostani elnökének, dr. Ferenczi Orsolyának sikerült totálisan félreértelmezni a fenti grafikont. Szerinte

Minden korábbi állításával ellentétben, Sárosi Péter - talán véletlenül, de - végre elismerte, hogy önmagában a tűcsere program nem működik. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a program nem szolgálta még az érintettek érdekét sem, mivel a hepatitis C-vel fertőződött drogfogyasztók száma éppen akkor duplázódott meg, 2011 és 2014 között, amikor a tűcsere programot folytatták. Emellett sok ezer eldobált, fertőzött tű hevert az utcákon, tereken, veszélyeztetve a drogot nem használó lakosság egészségét.

Ferenczi szerint a TASZ öngólt rúgott, hogy publikálta ezeket a számokat. Szerinte a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum most tényleg jól működik.

"Célunk, hogy a drogbetegek végre valódi segítséget és ellátást kapjanak, valódi esélyt a gyógyulásra és rehabilitációra. "

Közleményében egy szóval sem tér ki arra, hogy a megnövekedett hepatits C fertőzöttnek hogyan is segítene, és mit tesz a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum azért, hogy ne növekedjen tovább a megbetegedések száma.