Ha csak egy pillantást vetsz a természetre, máris sokkal jobban dolgozol

TUDOMÁNY
2015 május 06., 13:04
comments 31

Közismert, hogy egy séta a parkon át csökkentheti a mentális fáradtságot és fejlesztheti a figyelmet. (Sőt, eleve csak úgy sétálni bele a világba nagyon jövedelemező lehet.) De ha egyszer egy többemeletes irodaházban melózol egész nap, erre nem igazán van lehetőséged.

Semmi gond: ha csak egy növényekkel borított háztetőt vagy egy parkot látsz a közelben, és van egy szabad perced, már azzal is feltöltődhetsz egy kicsit. Erre jutott egy ausztrál tanulmány a Journal of Environmental Psychology című szaklapban.

A kutatók szerint ha a munkában elfáradva csak 40 másodpercig nézzük a természetet már az adhat egy olyan „mikroszünetet”, ami fokozhatja a figyelmünket, és élesítheti az elménket, azaz könnyebbé teheti a munkanap következő feladatát.

Ezt úgy mérték meg, hogy 150 jelentkezőnek azt a feladatot adták, hogy a képernyőn felvillanó 108 számjegynél mindig nyomjanak meg egy gombot, kivéve, ha a szám a 3 volt. Ezután 40 másodperc szünet jött, ami alatt egyeseknek egy betonháztetőt mutattak, míg másoknak egy fűvel és virágokkal teli háztetőt. Az utóbbiaknál jobb lett a teljesítmény.

photo_camera Fotó: TonyTheTiger / Wikipedia

A kutatók szerint náluk lökést kapott az „agykéreg alatti ébredés és a kérgi figyelem kontrollja”. A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy már egy perc alatt is mérhetően segíti az embert a természet látványa.

Persze számokat megkülönböztetni még mindig nem olyan bonyolult, mint egy hosszú jogi szöveget megírni, vagy megműteni valakinek az agyát, szóval hogy mennyit segít a komoly munkában egy röpke pillantás a természetre, még több tanulmányozásra szorul.

Ha a környezetvédelmi szempontok nem is adtak nagy lökést a városi növényzet értékelésére, a produktivitás talán jobb érv lesz. (City Lab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.