Még egyszer megpróbálják felvenni a kapcsolatot a Philae-vel

űr
2015 május 6., szerda 15:50
19

Harmadszor is megpróbálja felvenni az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a kapcsolatot a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön lévő leszállóegységével, a Philae-vel.

A Rosetta pénteken újranyitja a kommunikációs rendszerét a Philae felé, hátha sikerül fogni az üstökösön hibernálódott robot jeleit – közölte szerdán Stephan Ulemac, a földi irányító központ projektvezetője.

Március közepén és április közepén a földi irányító központ szakemberei már megpróbáltak a Rosettán keresztül kapcsolatba lépni a Philae-vel. Ulemac azt mondta:

„Hegyezni fogjuk a fülünket, de inkább valamikor később májusban vagy júniusban lehet a reálisabb időpont, amikor aktiválni lehet a robotot.”

Az üstökös augusztus 13-án kerül legközelebb a Naphoz, majd távolodni kezd tőle. A Rosetta kommunikációs egységét akkor augusztus 17-ig fogják bekapcsolva tartani. Ha addig nem sikerül kapcsolatba lépni a robottal, nem lesz több lehetőség arra, hogy felélesszék.

A Philae tízéves utazás után novemberben landolt az üstökös egy árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után a napelemes tápegységei kimerültek. A Nap energiájára van szükség ahhoz, hogy felébredjen és elkezdjen kommunikálni az európai irányító központtal.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, a tudósok ezzel bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer keletkezésébe. (MTI)