Tudják, hogy nyerheti meg Ukrajna a háborút? Ha hagyja nyerni az oroszokat

külföld
2015 május 06., 14:03
comments 573
photo_camera Idős asszony sétál az elhagyott utcákon Donyeck egyik elővárosában.
AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

Viszonylag nehéz értelmes okot találni mindarra, amit az elmúlt egy évben Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával művelt. A Krím elcsatolása még csak-csak magyarázható történelmi sérelmek orvoslásával, a Kelet-Ukrajnában folyó háborúban viszont nehéz meglátni az értelmet:

A valaha fontos mezőgazdasági és ipari terület látványosan haldoklik.

Az ENSZ adatai szerint az elmúlt egy évben a Donbasznak is nevezett régió

ötmillió lakosából kétmillió elmenekült.

Ennek a kétmillió menekültnek a nagy része a képzettebb és műveltebb, ezért mobilisabb középrétegekből kerülhetett ki, a hátramaradó hárommilliós lakosság kétharmada inaktív - gyerek vagy nyugdíjas. A maradék egymillió dolga volna az eltartásuk, már ha egyáltalán volna még működő ipar vagy mezőgazdaság a háború dúlta térségben. Az ukrán nemzeti bank statisztikái szerint 2014-ben

harmadával csökkent az ipari termelés és felére zsugorodott az építőipar a térségben,

pedig újjáépíteni éppenséggel volna mit. A régió népességének csak a harmada kap havi fizetést, a kijevi kormány felfüggesztette a nyugdíjak folyósítását, gyakoriak a gáz-, víz- és áramkimaradások.

A helyzet mostanra odáig fajult, hogy Alexander J. Motyl, a Rutgers Egyetem politológiaprofesszora szerint - akitől már szemléztem cikket a témában - mostanra elég sötét jövő kezd felvázolódni. "Idővel az enklávé maradék lakossága kis földjeik hozamából épphogy megélő nyugdíjasokból, utcagyerekekből, túldolgoztatott nőkből és a kilátástalanság elől az alkoholizmusba menekülő, vagy anyagi ellenszolgáltatás fejében harcoló és meghaló férfiakból áll majd" - írja cikkében, aminek alapfelvetése szerint

a területszerző háborúk hagyományos képletével szemben ebben a háborúban nem az nyer, aki megszerzi a területet. Épp ellenkezőleg, az lesz a vesztese a háborúnak, akinek a nyakán marad a csődtömeg, amivé a Donbasz vált.

A győztes jutalma ezúttal ugyanis egy szétvert, szétesett, elnéptelenedett terület lesz, ahol csupán az infrastrukturában keletkezett károk helyreállítása legalább kétmilliárd dollárba kerülhet.

Arról nem is beszélve, hogy a helyi lakosok menekülése miatt a háborút egyre inkább orosz önkéntesekkel és hivatásosokkal kell megvívni, ami alaposan aláássa az orosz propaganda alapállítását arról, hogy Ukrajnában polgárháború folyik, és a kelet-ukrajnaiak csak a kijevi fasiszta juntától próbálják megóvni magukat.

A lényeg, hogy a jelenlegi helyzet orosz szempontból fenntarthatatlan: az ukrán vezetés többször egyértelművé tette, hogy fegyverrel nem fogja felszabadítani Kelet-Ukrajnát, amely így minden gondjával-bajával együtt Oroszországra maradt.

Ebből a zsákutcából még ki lehetne farolni, de ez a szó szoros értelmében hátraarcot jelentene: Putyinnak fel kéne adnia mindent, amiről az elmúlt években beszélt, kockáztatva ezzel politikai hagyatékát és mindenek előtt a hatalmát is. (Via Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.