Úgy tűnik, hogy mégsem az IS követte el a texasi támadást

külföld
2015 május 07., 11:22
comments 31

A nyomozás jelen állása szerint magányos merénylő* hajtotta végre a támadást a texasi Garlandban a Mohamedet ábrázoló karikatúrák kiállításán. Magyarán, az FBI rendelkezésére álló információk alapján a támadó, Elton Simpson ugyan rendszeresen beszélgetett szíriai és szomáliai dzsihadistákkal a közösségi hálózatokon, de nem az utasításukra hajtotta végre a támadást.

*Ezt most úgy kell érteni, hogy a _két_ támadó, Simpson és Nadir Soofi valójában nem tartozott egyetlen ismert terrorszervezethez sem.

Mindezt egy nappal azután közölték, hogy az IS magára vállalta a támadást.

Mondjuk ez az égvilágon semmit sem jelent, kevés dolog egyszerűbb egy már megtörtént támadás felvállalásánál.

Simpson amúgy nem volt ismeretlen az FBI-nak, 2010-ben már nyomoztak ellene, amikor a hatóságok gyanúja szerint hazudott szomáliai utazása céljáról. Utána is nyomon követték, de egy neve elhallgatását kérő ügynök szerint "nem volt nagy prioritása", ezernyi Simpsonhoz hasonló személyről tudnak, akik online kapcsolatban állnak az IS-szel vagy más külföldi terrorcsoporttal. (Via Los Angeles Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.