Halott lánya gyerekét akarja megszülni egy brit nő

Egészségügy
2015 május 08., 13:53
comments 22

Egy 59 éves brit nő jogi úton akarja elérni, hogy megszerezhesse a halott lánya lefagyasztott petesejtjeit, hogy aztán mesterséges megtermékenyítéssel megszülhesse a saját unokáját.

A szülők szerint mikor a  lányuk 23 éves korában meghalt bélrákban, akkor az volt az utolsó kívánsága, hogy termékenyítsék meg a petesejtjeit, és azokat ültessék be a saját anyja méhébe.

A lányuk azt követően fagyasztatta le a petesejteket, mikor megállapították nála a rákot, mert azt remélte, hogy a jövőben még lehet gyereke. A szülei most New Yorkba akarják szállíttatni a petesejteket, mert ott találtak olyan klinikát, amelyik már jelezte, hogy elvégezné a beavatkozást nagyjából 60 ezer fontért. Nagy-Britanniában ezt egy klinika sem vállalta el.

Az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság azonban nem engedi, hogy a londoni központból New Yorkba szállítsák, mert szerintük az anya nem tudta bizonyítani, hogy a lánya valóban azt kérte tőle, hogy idegen spermadonorral termékenyítsék meg a petesejteket. A bizottság szerint hiányzik a világos írásbeli hozzájárulás.

Az 59 éves nő, aki már túl van a klimaxon, elvileg még képes lenne kihordani az unokáját, de az orvosok figyelmeztetik, hogy ebben a korban már sokkal nagyobb a vetélés veszélye. Ha viszont sikerül neki, akkor ő lehet a világon az első, aki megszüli a halott gyereke gyerekét. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.