Máshová irányították a beteget a Honvéd kórház elromlott liftje miatt

Előfordult, hogy lépcsőn kellett a mentősöknek lecipelniük a beteget a budapesti Honvéd kórház helikopterpadjától a földszinten található sürgősségi osztályig. A lift a múlt héten kétszer is elromlott.

A Honvéd az egyike a kiemelt sürgősségi osztállyal és helikopter-leszállópályával rendelkező magyar kórházaknak. Ide irányítják - területi illetékesség szerint - a legsúlyosabb eseteket, balesetezőket stb. A leszállapálya az épület tetején, 4-6 emeletes magasságban van.

A Honvéd kórház épülete a Papp Károly utca felőle, a tetején a leszállópad (Google Street View)

A 444-nek a kórház egyik dolgozója jelezte a problémákat a lifttel, ami miatt tudomása szerint egy beteget nem is tudott fogadni a kórház a múlt héten.

A Honvéd néhány nap alatt válaszolt kérdésienkre. Szerintük a helikopterpadhoz vezető lift 2007-es működése óta most először romlott el, és gyorsan meg is javították, de egy beteget emiatt valóban máshova szállítottak.

"Az MH Egészségügyi Központ új épületének 2007-es átadása óta a helikopter leszállót biztosító liftekkel nem fordult elő betegszállítást akadályozó meghibásodás, egészen a múlt hétig. Ekkor a felmerülő technikai hiba miatt egy helikopterrel intézményünkbe szállított beteget más módon juttatták el a gyógyító területre, ami a sérült állapotát és
ellátását egyáltalán nem befolyásolta.

E hét elején a heliportot kiszolgáló lift műszaki okok miatt ismét leállt, a hiba elhárítását egy órán belül elvégezték. Ez alatt az idő alatt egy beteget a legmegfelelőbb ellátás biztosítása érdekében az Országos Mentőszolgálat egy másik gyógyító intézménybe szállított."

A kórház sajtófelelőse elárulta, a lift meghibásodásának oka az amortizáció, éppen ezért már döntöttek a nagyjavításról.

A Honvéd kórház egyike a jól felszereltnek tekinthető, felújított budapesti kórházaknak, de miután más dolgozóknál is körbekérdeztünk, kiderült, több technikai problémával is szembesülnek nap mint nap.

"Már a robotliftek is be lettek fogva személyszállításra, és a műtősök, illetve a betegszállítók munkáját is nehezíti a liftek nem működése..."

Úgy tudjuk, a liftek karbantartását, ahogy az étkeztetést és a takarítást is, külső cég végzi a kórházban. A robotliftekkel eredetileg kórházi eszközöket, mintákat szállítanak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.