Moszkvában koszorúzott Szijjártó Péter

politika
2015 május 09., 11:51
comments 70
photo_camera Csoportkép Vlagyimir Putyin orosz elnökről és a külföldi állam- és kormányfőkről, külügyminiszterekről, miután megkoszorúzták a moszkvai Vörös tér közelében lévő ismeretlen katona sírját a második világháborús győzelem 70. évfordulóján 2015. május 9-én. A hátsó sorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A legkirályabbul megin Zimbabwe diktátora néz ki, príma napszemüvegében (bal alsó sarok) (MTI/AP/Gyenisz Tyirin)

Európa érdeke, hogy keleti és nyugati fele konstruktívan és kulturáltan tudjon egymással együttműködni, mondta Szijjártó Péter az MTI-nek Moszkvában, miután több európai uniós kollégájával együtt részt vett a győzelem napi megemlékezésen.

"A történelem is arra tanít bennünket, hogy Európa csak akkor lehet erős és biztonságos hely, ha a kontinens keleti és nyugati része kulturáltan, pragmatikusan, és egymást tisztelve együtt tud működni. Ehhez természetesen az kell, hogy az ukrajnai háború minél előbb békésen megoldódjon, így a minszki megállapodásokban rögzített pontokat mindenki betartsa."

Szijjártó Péter a legmagasabb rangú magyar vendége a moszkvai győzelem napi parádénak, pénteken 15 ország külügyminisztereinek moszkvai találkozóján, majd szombaton a győzelem napi megemlékezések keretében a Sándor-kertben rendezett koszorúzási ünnepségen és a Kremlben tartott állami fogadáson vett részt. Hasonlóan járt el Milos Zeman cseh államfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök is, akik szintén ezeken a programpontokon szerepeltek, de a díszszemlét kihagyták.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy európai uniós kollégáival együtt azért is érkeztek Moszkvába, hogy leróják a tiszteletüket a második világháború halottai és áldozatai előtt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kezdeményezésére diplomáciai vezetők eszmecserét folytattak Moszkvában. Európából ő és szlovén kollégája vett részt a találkozón, amelyen mások mellett ott volt a kínai, az egyiptomi, a dél-afrikai, a zimbabwei, a kazah, a tádzsik, a türkmén, a mongol, az örmény és a kirgiz külügyminiszter is. Szijjártó Péter azonban azt is hangsúlyozta, hogy

"az Oroszország elleni szankciós rendszeren csak akkor lehet változtatni, ha a konfliktus minden szereplője tartja magát az ukrajnai válság békés megoldását célzó minszki megállapodáshoz."

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.