Fekete elnököt választott a dél-afrikai fehérpárt

2015 május 10., vasárnap 15:33
68
AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA

Először választott fekete bőrű elnököt a legnagyobb dél-afrikai ellenzéki párt, többségében továbbra is fehér tagságú Demokratikus Szövetség. A 34 éves Mmusi Maimane feladata az lesz, hogy megnyerje magának az ország fekete lakossága minél nagyobb részének bizalmát.

A Dél-afrikai Köztársaságban az apartheid vége óta gyakorlatilag egypártrendszer van, soha nem kérdőjeleződött meg az Afrikai Nemzeti Kongresszus győzelme. A tavalyi választásokon tudta eddig a legjobban megközelíteni az ANK-t a DSZ: a 60 százalékkal győző kormánypárttal szemben 22 százalékot értek el.

A Demokratikus Szövetség korábban ugyan főleg a fehér szavazóknak volt csak szimpatikus, de egyáltalán nem apartheid-pártiak, az üzeneteikben inkább a faji megosztottságon való túllépés fontosságát hangsúlyozzák. A kormánypárt körüli rengeteg korrupciós botrány miatt egyszer talán esélyük is lehet a választási győzelemre.

(Reuters Africa)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt