Nagyott szökkent a magyar export

Tbg
gazdaság
2015 május 11., 08:07
comments 120

"Brutális", "történelmi", "soha nem látott" - szinte nem találnak jelzőt a Portfolió munkatársai, hogy a magyar külkereskedelmi mérleg pozitívumait ecseteljék. A KSH közzétette a márciusi külkereskedelmi termékforgalomról szóló adatait.

Az export négy éve nem látott mértékben növekedett 13%-kal tavaly márciushoz képest, az import tíz százalékkal. Az export értéke ráadásul sosem volt még ilyen magas: 8,26 milliárd euró.

A növekedés oka valószínűleg az lehet, hogy az esztergomi Suzuki gyár visszaállt a teljes kapacitásra, miután a Vitara modell bevezetésekor, tavaly nyáron visszafogta a termelést.

„Vagyis a mostani megugrás valószínűleg inkább tekinthető egyszeri tartós megugrásnak a hazai exportban, mintsem növekedési ütemváltásnak, de a számok még így is nagyon szépek.”

- írja a lap, amelyik a szerdai GDP-adatoktól még szebb eredményeket remél. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.