Nem tetszik a cseheknek az európai menekültosztogatás

Egyéb
2015 május 13., 12:45
comments 94

Csehország saját kormánya szuverén döntése alapján kíván segítséget nyújtani a menekülteknek, nem pedig az Európai Unió általánosan megfogalmazott mechanizmusai alapján - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Sobotka ezzel az Európai Bizottság szerdai ülésére reagált, amelyen a testület javaslatcsomagot terjesztett elő a migrációs hullám kezelésére. A szerdai döntés szerint a brüsszeli bizottság május végéig a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmusra tesz majd javaslatot, amely az unión belül egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre vonatkozik majd.

"A kötelező befogadási kvótákat elutasítjuk"

- szögezte le a miniszterelnök.

Sobotka szerint Csehország készen áll arra, hogy több pénzt különítsen el a menekülteknek szánt segítségre. Ezt azonban elsősorban azokban az országokban kellene értelmesen felhasználni, ahonnan az Európába özönlő menekültek származnak. Prága a segítséget önkéntes alapon, lehetőségei szerint kívánja megadni a menekülteknek.

Csehország ezt az álláspontot fogja képviselni az Európai Tanácsban is. Sobotka megjegyezte: Csehország nem célországa a bevándorlóknak, és a schengeni térségen belül nem tudja megakadályozni, hogy a menekültek bármikor más országba menjenek át.

"A kvóták rendszere ezért megvalósíthatatlan és hosszabb távon tarthatatlan"

A nyilvánosságra hozott adatok szerint Csehország tavaly 765 személynek nyújtott politikai menedéket, legtöbbjük Ukrajnából, Szíriából és Kubából származott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.