Puccs van Burundiban

külföld
2015 május 13., 13:40
comments 49

Úgy tűnik, szerdán sikerült megoldást találni a kis afrikai országot egy ideje marcangoló alkotmányos válságra. Godefroid Niyombare vezérőrnagy egyszerűen közölte, hogy Pierre Nkurunziza elnök ki van rúgva. Három hónapja egyénbként éppen Nkurunziza rúgta ki Niyombarét, aki addig az ország titkosszolgálatának parancsnoka volt.

Az egyelőre elég konfúz beszémolók szerint Niyombare egy katonai konvoj élén vonult be a fővárosba, Bujumburába, amihez sok éljenző civil tüntető is csatlakozott. A vezérőrnagy a helyi sajtó képviselői előtt arról beszélt, hogy nemcsak az elnököt, hanem a teljes kabinetet is szélnek ereszti, és vallási vezetők, civil szervezetek és politikai erők összefogásával átmeneti kormányt alakít.

A helyzetet kissé bonyolítja, hogy a Reuters szerint Nkurunziza válaszul nyilatkozatában egyszerűen viccnek nevezte Niyombare akcióját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.