Tovább morzsolódik a macedón kormány

Lemondott a macedón belügyminiszter és a hírszerzés vezetője, valamint távozik posztjáról a közlekedési és távközlési miniszter is egy kormányszóvivő bejelentése szerint. A Reuters szerint Nikola Gruevszki nyilvánvalóan így akarja megmenteni lehallgatási botrányba keveredett kormányát.

Az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, Zoran Zaev hónapok óta a kormány "piszkos ügyeit" bemutató lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, amelyeket állítása szerint a kémelhárításnál dolgozóktól kapott.

A felvételek azt bizonyítják, hogy a jobboldali kormánypárt az utóbbi években több választást is elcsalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

Az ellenzéki támadások legfőbb célpontjai Gordana Jankulovszka belügyminiszter és Szaszo Mijalkov hírszerzési vezető, Gruevszki unokatestvére. A kormányfő nyilvánvalóan az ő leváltásukkal akarja megbékíteni a saját lemondását követelő tüntetőket.

Lemondását Mijalkov azzal indokolta, hogy reméli, távozása "hozzájárul az ellenzék előidézte politikai válság megoldódásához", miközben tudja, hogy "az igazság nálunk van". Jankulovszka is azt írta levelében, hogy "ezekben a nehéz napokban" úgy véli, lemondása segít véget vetni a válságnak. (via MTI)