Úgy néz ki, hogy a magyar KDNP kistestvére, a német kereszténydemokraták beállhatnak a marihuána legalizálása mögé

politika
2015 május 13., 08:24
comments 91

"Ma a KDNP legsikeresebb pártok egyike Európában és a magyar történelemben."

Ezt Semjén Zsolt mondta tegnap Székesfehérváron. Európa egy kevésbé sikeres kereszténydemokrata pártja, a Németországot 10 éve irányító CDU most úgy néz ki, hogy a magyartól eltérő politikával próbálkozik. Így sosem fogják utolérni Semjénéket :(

Egészen pontosan Joachim Pfeiffer, a párt gazdasági ügyekkel foglalkozó szóvivője Dieter Janecek zöldpárti képviselővel közösen beszélt arról, hogy marihuána fogyasztás és vásárlás büntetése haszontalannak tűnik, és hogy a fogyasztók üldözésére költött évi 1-2 milliárd eurónak máshol jobb helye lenne. A képviselők szerint az államnak milliárdos adóbevétele származhat a legalizációból, ami más országokban egész jól működik.

Nem sokkal később a kereszténydemokraták egészségügyekkel foglalkozó embere Jens Spahn azért már távolságtartóbb volt, szerinte nem a gazdasági, hanem az egészségügyi megfontolásokat kell első sorban figyelembe venni egy ilyen bonyolult ügynél. Azért azt ő is elismerte, hogy a fogyasztás dekriminalizációjáról érdemes beszélni.

Németországban a fűvel kapcsolatos rendőrségi gyakorlat tartományról-tartományra változik, akit többször is elkapnak marihuánával, az bírságra és akár elzárásra is számíthat. Egy 2011-es kutatás szerint a 18-25 éves németek 40 százaléka már legalább egy alkalommal kipróbálta a marihuánát.

Berlinben, ahol 15 gramm fű legálisan tartható saját használatra, most hétfőn találtak egy 700 növényből ültetvényt. Nem valami külvárosi raktárépületben elrejtve, hanem kb a város közepén, a forgalmas a Görlitzer Parkban, ahol most is nyíltan folyik az illegális szerek árusítása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt