Anarchisták zavarták meg a szélsőjobboldali bűnözők tárgyalását Görögországban

külföld
2015 május 15., 14:51
comments 21

Elnapolták az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt vezetőinek perét, miután a tárgyalást anarchisták zavarták meg pénteken.

Az AFP helyszíni tudósítója szerint a meghallgatás azután szakadt félbe, hogy a Tűzsejtek összeesküvése nevű anarchista csoport több tagja berontott a tárgyalóterembe. A támadók üvegeket dobáltak és azt kiáltozták, hogy Szégyen a gyilkosokra, akik mindünket meg fognak ölni!.

A rendőrök ugyan közbeléptek, az ügyben eljáró bíró azonban úgy döntött, hogy a biztonsági körülmények nem megfelelőek, ezért a tárgyalást június 4-re halasztotta.

Az anarchisták maguk is tárgyalásukra vártak az Athén melletti börtönben, éppen a szomszédos tárgyalóteremben. A szervezet tagjait pokolgépes merényletek elkövetésével vádolják. Sikerült nekik kinyitni a két tárgyalóterem közti ajtót, és így jutottak be az Arany Hajnal tárgyalására.

Az április végén kezdődött Arany Hajnal-ügynek összesen 72 vádlottja van, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártvezér. Elsősorban bűnszövetkezetben való részvétellel vádolják őket, és többeket testi sértéssel és illegális fegyverviseléssel is.

Az Arany Hajnal vezetői tagadják az ellenük felhozott vádakat, szerintük a párt tagjai politikai boszorkányüldözés áldozatai. Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akkor akár húsz év börtön is várhat rájuk.

A szélsőjobboldali párt ellen 2013 szeptemberében kezdődött hatósági eljárás, miután gyilkosság áldozatául esett egy görög rapper és a bűntett szálai a párt egy önkénteséhez vezettek. Mihaloliakosz pár nappal később vizsgálati fogságba került, akárcsak több pártvezetőtársa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.