Az al-Kaida betiltotta a katlevél rágását Jemenben

Az al-Kaidával szövetséges törzsi vezető múlt hónapban foglalta el a déli kikötővárost, Mukallát. Kedden pedig a Sariára hivatkozva betiltotta a katlevél rágását, ami a legszegényebbnek számító arab ország férfi lakosságának egyetlen örömének számít, a lakosság 30 százaléka használja, nagyon sokan éltek eddig a termeléséből. Általában dél körül kezdik el rágcsálni az anfetaminokhoz hasonló hatású növényt, aztán ettől belazulva tárgyalják meg a közösség ügyeit.

A város utcáin most viszont halomban égnek a zöld levelek. Az kegyetlen iszlamista hadúr fegyveresei teherautókkal hordják el a megmaradt katkészleteket a városból. Egy helyi kereskedő az AP hírügynökségnek elismerte, hogy a kat betiltása azért problémás, mert így az emberek nem tudják majd mivel elötni az idejüket. Ha viszont újra engedélyezik, akkor a család férfitagjai megint akár napi 50 dollárt is elköltenek rá. Egy kormányzati tisztviselő viszont arról beszélt, hogy az ő kultúrájukban nincs más rekrációs szer, ezért nem tudja elképzelni az életet kat nélkül.

(The Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.