Máltán szinte dekriminalizálták a drogozást

Egész pontosan jár még ugyan büntetés, ha az embert kábítószerrel kapják el, de az eddigi szabályokhoz képest jóval enyhébb világ jön a péntektől hatályba lévő törvényi változások után: maximum 3,5 gramm fű, 2 gramm bármilyen más drog vagy 2 eki birtoklásáért csak pénzbírság jár, a legtöbb drog esetében 65 és 125 euró között, fűért pedig 50 és 100 euró között.

Persze ez is büntetés meg bosszantó, ha valakit elkapnak, viszont ezentúl nem kell majd bíróság elé járni, és a fogyasztóknak nem kell börtöntől sem félniük. Ugyanakkor a rendőrségnek megmarad a joga, hogy ha elkapnak valakit kevés droggal, 48 órára őrizetbe vegyék, ha úgy látják, hogy ez segítheti a kábítószer-kereskedelem elleni harcot.

Egy szavazás Valettában (MATTHEW MIRABELLI / AFP)

Ha valakit két éven belül kétszer kapnak el kevés droggal (kivéve a füvet), akkor rehabilitációs bizottság elé kerül, akik tanácsokkal fogják ellátni. Ha valaki nem hajlandó részt venni ebben a programban, vagy harmadszor is elkapják két éven belül, mehet a régi módi szerint a bíróság elé.

A marihuánafogyasztóknak alapból nem kell kötelező rehabilitációra járniuk, akárhányszor is kapják el őket, de ha az igazságügyi biztosi hivatal munkatársai úgy ítélik meg, hogy fennáll a keményebb drogok használatának is a veszélye, akkor beutalhatják őket.

A korábbi törvények szerint az egyszerű birtoklásért 3-12 hónap börtön és/vagy 470-2350 euro közötti bírság járt, ha pedig nem polgári, hanem büntetőbíróság elé került a dolog, akkor akár 10 év és 23 ezer eurós bírság is kinézhetett a dologból.

A jövőben nem lesz büntethető, ha valaki magánhasználatra marihuánapalántákat nevel otthon, a megfelelő engedéllyel rendelkező orvosok pedig írhatnak fel orvosi marihuánát receptre. (Malta Today)