Ötvenezer szíriai menekülttel népesítenék be újra a teljesen kiürült Detroitot

külföld
2015 május 15., 17:17
comments 189

A New York Timesban pénteken megjelent javaslat szerint az Egyesült Államoknak ötvenezer szíriai menekültet kellene befogadnia és letelepítenie az egyre inkább elnéptelenedő, Michigan állambeli Detroit városban.

Az Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának lakossága az évtizedekkel ezelőtti 1,8 millióról mára 713 ezerre esett vissza, főleg az autóipar hanyatlásának következtében. A városban szakértők szerint több mint hetvenezer lakás áll üresen.

photo_camera (JOSHUA LOTT / AFP)

David D. Laitin, a Stanford Egyetem professzora és Marc Jahr, a New York-i ingatlanfejlesztési vállalat egykori vezetője szerint a szíriai menekültek ideálisak lennének Detroit újranépesítéséhez, az arab-amerikaiak ugyanis már jelenleg is dinamikus és sikeres közösséget alkotnak a városban.

"Képzeljük el, hogy ez a két humanitárius és társadalmi katasztrófa összekapcsolódik és létrejön valami jó dolog"

- írták a cikkben. A Szíriában több mint négy éve tomboló polgárháború elől milliók menekültek a környező országokba.

Rick Snyder michigani kormányzó már tavaly januárban hasonló ötlettel állt elő, amikor azt javasolta, hogy fogadjanak be ötvenezer bevándorlót Detroit feltámasztására.

A terv bírálói elsősorban az asszimilációs problémákat emelték ki, valamint azon véleményüknek adtak hangot, hogy a szíriai menekültek jelentős része azonnal elköltözne a városból, amint rendeződött a helyzete. Szakemberek szerint nem létezik olyan jogi megoldás, amellyel ezt meg lehetne tiltani.

Voltak olyanok is, akik azzal érveltek, figyelmet, hogy az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége befogadni az ártatlan menekülteket, és ezzel ráadásul erős üzenetet küldenének a világ számára. (NYTimes, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.