A sok ülés egyszerűen meggyilkol minket

Egészségügy
2015 május 17., 12:12
comments 85

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire nem jó, ha sokat ülünk egyhelyben. Én például ma elég sokat ültem, és egyáltalán nem jó.

Az ausztrál 60 minutes című műsor rajzolója, Duncan Elms rakott össze egy nagyon rövid videót arról, miért veszélyes is a rengeteg ülés. Ugyan angolul van, de így is érdemes megnézni, mert jól összefoglalja a problémákat.

A legalapvetőbb problémákat mindenki ismeri, úgy mind a súlyfelesleg kialakulását és a hátfájdalmat, de van itt még bőven más gond is: a zsíranyagcserében szerepet játszó lipáz nevű enzim teljesítménye kilencven százalékkal esik vissza ülés közben, a vér pedig nagyon zsírossá válik, ami egyenes út a szívbetegségekhez. Kialakulhat a túlzott glükóz felhalmozódás miatt az inzulinrezisztencia, ami a cukorbetegségre hasonlító állapot.

Ezek mind olyan tényezők, melyek komoly évekkel rövidíthetik meg az életünket.

Úgyhogy aki csak teheti, menjen most sétálni valahova. Másfél óra, és én is csatlakozom majd! (via ScienceAlert)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt