Ha bereteszeljük Magyarország ajtaját, piros tollal húzzuk át Máté tanításait

politika
2015 május 17., 06:18
comments 219

A Népszabadság megkereste a nagy keresztény egyházak vezetőit, és arról kérdezték őket, hogy mit szólnak a Fidesz bevándorlóellenes propagandahadjáratához, mennyire tartják azt összeegyeztethetőnek a keresztény értékekkel.

Összesen húsz vezetőt kerestek meg. A katolikusok közül Erdő Péter bíboros mellett három érseket és nyolc megyéspüspököt, valamint a görög katolikus metropolitát és négy református valamint három evangélikus egyházkerület püspökét.

Emailben kiküldött kérdéseire egy hét alatt viszonylag kevés válasz jött vissza. Hamar válaszolt viszont Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke, aki azt írta a lapnak, szerinte nem szerencsés szembeállítani a bevándorlók és a magyar családok támogatásának ügyét.

Szerinte ha valóban bibliai alapon akarunk gondolkozni és cselekedni, akkor nincs alternatívája az áldozatot is vállaló szolidáris segítségnyújtásnak.

Erre biztat minket az az apostoli tanítás is, ami épp a 2015-ös év igéje az evangélikusoknál:

„Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott titeket...”

Egy korábbi interjúára hivatkozott válaszában Fabiny Tamás evangélikus püspök, ahol arról beszélt, hogy fogadnia kell a magyaroknak azokat is, akik nem keresztények, nem magyarok. Ehhez ugyan fennköltebb gondolkodás kell, de ebben tud segíteni a Biblia.

Ha azt mondjuk, hogy be kell reteszelni Magyarország ajtaját, akkor egy szép piros tollal áthúzzuk Máté 25-öt. Választani kell.

- mondja minderről a püspök.

A megkeresett református vezetők közös választ küldtek, ebben azt írták, hogy még adósak a megalapozott állásfoglalással a migráció kérdésében, de remélik, hogy megfelelő előkészületek és megbeszélések után majd megszólalhatnak e témában.

A legrosszabb arányban a katolikus méltóságok válaszoltak, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök üzent annyit, hogy véleménye megegyezik a katolikus egyház álláspontjával, Beer Miklós váci püspök pedig nem kívánt most nyilatkozni, de ő egy januári interjúban már utalt arra, hogy keresztényként csak a mindenkivel szembeni szolidaritás a járható út.

A megkérdezett tizenhárom katolikus vezető közül tizenegyen nem válaszoltak a Népszabadságnak, köztük Erdő Péter bíboros sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.