Pál Csaba biológus kapta az idei Bolyai-díjat

TUDOMÁNY
2015 május 17., 17:18
comments 42

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik, Áder János köztársasági elnöktől vehette át este Budapesten a tudományos elismerést.

A kétévente odaítélt, most nyolcadszor átadott Bolyai-díjat, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés, harmadszor kapta biológus – írja az MTI. Pál Csaba a díjjal járó 100 ezer eurót további kutatásai finanszírozására fordíthatja.

A 40 éves Pál Csaba 2008 óta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője.

photo_camera Pál Csaba (Fotó: MTA)

Biológusnak tanult, majd elkezdett a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozni. Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg az ELTE-n, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön, kutatott Oxfordban és Heidelbergben.

Kutatócsoportjának egyik fontos célja, hogy már ismert antibiotikumok kombinációjának használatával tegyék hatékonyabbá a kórokozók elleni küzdelmet.

A Bolyai-díj Alapítvány tájékoztatása szerint az MTA közreműködésével felkért 14 tudósból álló, a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság most is zártkörű tanácskozás után választotta ki az idei díjazottat.

A tudományterülethez nem köthető Bolyai-díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású tudósnak adományozható, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, a fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése és ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

15 évvel ezelőtt adták át az első Bolyai-díjat, sorrendben ők kapták meg:

  1. Freund Tamás neurobiológus (az MTA jelenlegi alelnöke)
  2. Roska Tamás informatikus
  3. Bor Zsolt fizikus
  4. Lovász László matematikus (az MTA jelenlegi elnöke)
  5. Ritoók Zsigmond ókorkutató
  6. Perczel András vegyész
  7. Nusser Zoltán neurobiológus

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.