Pál Csaba biológus kapta az idei Bolyai-díjat

2015 május 17., vasárnap 17:18
42

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik, Áder János köztársasági elnöktől vehette át este Budapesten a tudományos elismerést.

A kétévente odaítélt, most nyolcadszor átadott Bolyai-díjat, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés, harmadszor kapta biológus – írja az MTI. Pál Csaba a díjjal járó 100 ezer eurót további kutatásai finanszírozására fordíthatja.

A 40 éves Pál Csaba 2008 óta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője.

Pál Csaba (Fotó: MTA)

Biológusnak tanult, majd elkezdett a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozni. Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg az ELTE-n, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön, kutatott Oxfordban és Heidelbergben.

Kutatócsoportjának egyik fontos célja, hogy már ismert antibiotikumok kombinációjának használatával tegyék hatékonyabbá a kórokozók elleni küzdelmet.

A Bolyai-díj Alapítvány tájékoztatása szerint az MTA közreműködésével felkért 14 tudósból álló, a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság most is zártkörű tanácskozás után választotta ki az idei díjazottat.

A tudományterülethez nem köthető Bolyai-díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású tudósnak adományozható, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, a fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése és ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

15 évvel ezelőtt adták át az első Bolyai-díjat, sorrendben ők kapták meg:

  1. Freund Tamás neurobiológus (az MTA jelenlegi alelnöke)
  2. Roska Tamás informatikus
  3. Bor Zsolt fizikus
  4. Lovász László matematikus (az MTA jelenlegi elnöke)
  5. Ritoók Zsigmond ókorkutató
  6. Perczel András vegyész
  7. Nusser Zoltán neurobiológus

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt