https://img.444.hu/IDAHOT2015_collage_FINAL.jpg

Tíz magyarországi nagykövetség üzent a homofóbia és transzfóbia ellenes világnapon

POLITIKA
2015 május 17., 10:02
comments 567

Az Amnesty International magyarországi irodája készített egy kampánykollázst, mivel vasárnapra esik a Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia & Bifóbia Nap.

Mint közleményükben írják,

az emberek világszerte számos emberi jogsértéssel néznek szembe a valós vagy vélt szexuális irányultságuk és nemi identitásuk miatt. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) embereket rendkívül gyakran éri hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, foglalkoztatáshoz és lakhatáshoz való hozzáférés során.

Számos országban még mindig büntetik a közös megegyezésen alapuló azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, amely gyakran eredményezi az LMBTI emberek önkényes letartóztatását, jogellenes fogvatartását, bebörtönzését és kínzását. Az LMBTI emberektől sokszor megtagadják a véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot is. Egyes országokban rendszeresen betiltják a Pride felvonulásokat, vagy nem biztosítanak megfelelő rendőri védelmet a felvonulások szervezőinek és résztvevőinek.

A Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Nap (International Day against Homophobia and Transphobia – IDAHOT) egy 2004 óta létező kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a politikai döntéshozók, véleményformálók, társadalmi mozgalmak, valamint a közvélemény és a média figyelmét a homofóbián és transzfóbián alapuló diszkriminációval kapcsolatos kérdésekre. A világnapot minden évben május 17-én tartják, ezzel emlékezve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-i döntésére, mely törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról.

Az idei rendezvény mottója:

„A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell.”

A felhívásra fotót küldő nagykövetek vagy helyetteseik ők voltak:

  • Theresa BUBBEAR, Nagy-Britannia magyarországi nagykövetségének helyettes vezetője
  • H.E. Roland GALHARAGUE, Franciaország magyarországi nagykövete
  • H.E. Mr. Johan INDEKEU, a Belga Királyság magyarországi nagykövete
  • H. E. Mr. José Ángel LÓPEZ JORRIN, a Spanyol Királyság magyarországi nagykövete
  • H.E. Tom NØRRING, a Dán Királyság magyarországi nagykövete
  • Arild Moberg SANDE, Norvégia magyarországi nagykövetségének helyettes vezetője
  • H.E. Dr. Ralph SCHEIDE, Ausztria magyarországi nagykövete
  • H.E. Gajus SCHELTEMA, Hollandia magyarországi nagykövete
  • H.E. Niclas TROUVÉ, a Svéd Királyság magyarországi nagykövete
  • H.E. Mr. Pasi TUOMINEN, A Finn Köztársaság nagykövete

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.