Egyoldalú szerződésmódosítás miatt 250 millió forintos bírságot kapott a Telenor

A mobilszolgáltató 93 tarifacsomag díját emelte fel tavaly júliusban, és az egyoldalú szerződésmódosítást, meg a díjemelést utólag a körülményekben beállt változásokkal indokolták. Olyasmikkel, mint a hálózat működését biztosító eszközök elhelyezésére szolgáló ingatlanbérleti árak infláció miatti emelkedésével, a HUF/EUR árfolyamváltozás miatti költségnövekedéssel, és az elektronikus hírközlésről szóló törvény (Eht.) és a végrehajtási rendeletek változásaival – mint pl. egyedi előfizetői szerződés felépítése, új kötbérlogika bevezetése, számhordozás átalakításának szükségessége.

A Médiahatóság szerint mindez sérti a fogyasztói érdekeket, mert a szolgáltatónak az előfizetői szerződés egyoldalú módosítására csak pontosan körülhatárolt esetekben van lehetősége: akkor, amikor a bekövetkező változások mértéke, intenzitása, gyors lezajlása nem teszi lehetővé a rendes üzletmenet keretében a szerződések kétoldalú módosítását, illetve a megváltozott helyzethez igazodó új díjcsomag-struktúra kialakítását. Ha ez a kivételes helyzet nem áll fenn, a szolgáltató csak kétoldalúan, az előfizetővel létrehozott konszenzus alapján módosíthatja a szerződést

A jogellenes szerződésmódosítás miatt a médiahatóság 250 millió forint bírságot szabott ki a cégre, valamint vezető tisztségviselőjére 500 ezer forint bírságot. (hvg.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.