A NAV miatt bezár a Flippermúzeum

2015 május 19., kedd 19:38
526

Pálfi Balázs, a budapesti Flippermúzeum alapító-tulajdonosa hosszú posztban írta le a Facebookon, hogy múzeuma sajnos bizonytalan időre bezár. Ennek oka, hogy a NAV rászállt az intézményre, mert az az adóhatóság szerint olyan mértékben sérti a szerencsejáték-törvény előírásait, hogy minden gépét el kell szállítani.

Elképesztő, hogy az adóhatóság a szerencsejáték-törvény előírásai alapján ment rá egy múzeumra. A Flippermúzeum ugyanis nem valami kamu, hanem tényleg egy rendes múzeum: az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott engedély szerint muzeális közintézményként működhet, és tagja a Műszaki Örökség Programnak is.

Pálfi ezt írja a Facebookon:

„A Flippermúzeum megnyitása után már másnap megjelent a NAV Szerencsejáték Felügyelet fedett ellenőrzést végezve, és mint később a jegyzőkönyvekből megtudtuk, arra tettek javaslatot, hogy az összes gépet el kell szállítani a helyszínről, mert szerintük a szerencsejáték-törvényt olyan mértékben sérti az intézmény, hogy csak ez lehet a megoldás.

Pár héten belül ezt az intézkedést még kétszer megismételték. Később ez az álláspont enyhült, fogadtak minket személyesen, úgy nézett ki, közeledik az álláspontunk; kis átalakításokat előirányozva szóban megerősítettek minket a további zavartalan működésről. De egy júliusi határozatban már teljesen más szellemben álltak hozzá a kérdéshez. Bírósághoz fordultunk, idén június 17-én lesz a tárgyalásunk. Az elmúlt időszakban több olyan kemény, a működést ellehetetlenítő kérvényt adtak be a bíróságnak, hogy a pozitív elbírálás esélye a minimálisra csökkent. Sejthető, ha bármilyen, akár számunkra jó döntés születne, akkor sem lehetne az ember biztonságban, biztosak lehetnénk az újabb offenzívában. Az újabb és újabb támadások hatására azt a döntést kellett hoznom, hogy ha valami csoda nem történik, nem tudom semmiféle formában felvállalni a további nyitva tartást, a tárgyalás után bizonytalan ideig nem nyitunk ki.”

A bejegyzés hosszan részletezi a Flippermúzeum eredményeit is: bemutatta az intézményt a BBC, a Reuters, az AFP és magyar média nagy része, emellett a TripAdvisoron 2014-ben Budapest legkiválóbb nevezetességének választották, és jelenleg is ez az értékelések alapján a magyar főváros legkedveltebb múzeuma. 2014 végén már közös kiállítása is volt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal.

:( JÚNIUS KÖZEPÉN BIZONYTALAN IDŐRE BEZÁR A FLIPPERMÚZEUM / PINBALL MUSEUM BUDAPEST TO CLOSE INDEFINITELY MID-JUNE...

Posted by Pbal Gallery - Flippergaléria, az interaktív flippermúzeum on Tuesday, May 19, 2015

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt