Kié volt az M0-son, egy távolsági buszban talált csőbomba?

Terrorizmus
2015 május 19., 10:18
comments 77

Egy bolgár terrorelhárítási szakértő szerint szélsőséges iszlamisták (az IS vagy valamelyik közel-keleti gyökerű szervezet) rendelhették meg a csőbombát, amit az M0-son bűnügyi helyszínelők vizsgáltak át szombaton az autópálya egyik parkolójában – írja a Hír Tv.

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám a mai sajtótájékoztatóján erre le is csapott, és azt mondta: az M0-son talált csőbomba megmutatta Magyarország terrorizmussal szembeni kiszolgáltatottságát, függetlenül attól, hogy az IS vagy más terrorszervezet helyezte el a bolgár buszon. A párt szerint ez egy utolsó figyelmeztetés, még nem késő, hogy a kormány elálljon a szerepvállalástól.

Dragomir Petkova, a járatot fenntartó cég igazgatója szerint egy cseh vagy szlovák állampolgárságú férfi rejtett el csőbombát az Omega Group Prágából Várnába tartó járatán. A Hír Tv szerint Petkova azt mondta:

„A férfi 25 éves volt, egy kalapot és sötét szemüveget viselt, és alkoholszagot árasztott. Nem volt jól öltözött. Nem beszélt semmit, végig a helyén ült. De a jegyén szereplő név alapján szlovák vagy cseh lehetett.”

A Novinite portál szerint az utas Prágában szállt fel a járműre és Pozsonyig váltott jegyet, de Brnóban leszállt, és nem tért vissza a csomagjáért, ami útközben felborult, és szúrós szagú folyadék folyt ki belőle. A Trud című bolgár lap azt írta, hogy a magyar hatóságok szerint a csőbomba igen nagy erejű volt.

photo_camera Így néz ki egy csőbomba

A bolgár Nova TV azt mondta a Hír Tv-nek, hogy valószínűleg inkább busztársaságok közti vitáról van szó.

Egy másik bolgár szakértőt viszont az incidens egy 1985-ös esetre, a Szófia és Burgasz közötti járat ügyére emlékeztette, amiben egy anyukáknak és gyerekeknek címzett csomag robbant fel, megölve négy nőt és három gyereket. A terrorakció vélhetően törökpárti szélsőségesek műve volt.

Az Új Szó szerint Michal Slivka, a szlovák országos rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, Magyarország egyelőre nem kért hivatalos segítséget Szlovákiától a távolsági járaton talált csőbomba ügyében, de a szlovák nagykövetség rendőrattaséja által folyamatos kapcsolatban állnak – írja a Blikk.

A BRFK tájékoztatása szerint a Prága és Várna között május 16-án menetrend szerint közlekedő busz sofőrje Magyarország területén, útja során vegyszerszagot érzett, ezért az M0-s autóút Annahegyi pihenőben megállt. Az utasokat leszállította, majd a raktér átvizsgálása során egy gyanús csomagra figyelt fel, ezért értesítette a rendőrséget.

A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata a gyanús csomagot a helyszínen hatástalanította, majd további vizsgálatra elszállította. A TEK is a helyszínre ment, és mesterlövészt is kivezényeltek, plusz minden utas csomagját átkutatták. Senki sem sérült meg, a busszal utazó 34 bolgár és román állampolgárt a rendőrség tanúként hallgatta ki.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés kísérlete miatt indított nyomozást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.