Tök bénák a pandák: még a bambuszt sem tudják rendesen megemészteni

2015 május 19., kedd 13:39
97

Az óriáspanda a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja, szabadon már csak 2-3000 példány él Közép- és Dél-Kínában. Nem is csoda, hogy rosszul áll a szénájuk, egy csomó dolog rontja a túlélési esélyeiket, és nemcsak az életkörülményeik romlásáról és területük csökkenésétől van szó, hanem arról is, hogy iszonyatosan körülményes állatok. Az evésben nagyon válogatósak, magányosak és nem igazán szeretik a szexet (fogságban szinte egyáltalán nem szaporodnak, ha pedig mégis, majdnem lehetetlen visszatelepíteni a fiatal egyedeket a vadonba).

Egy új tanulmány most kimutatta azt is, hogy az emésztésük sem valami jó.

Az óriáspandák bélflórája ugyanis egyszerűen nem megfelelő ahhoz, hogy a bambusz megemésztéséből megfelelő mennyiségű energiát nyerjen. Ez pedig azért furcsa, mert a pandák tápláléka 98 százalékban bambusz.

Bár az óriáspandák nagyjából 2 millió éve váltottak növényevő életmódra, az emésztésük mégis hasonló maradt a nagyragadózókéhoz: sokkal több energiát tudnak kivonni a fehérjében gazdag húsokból. Ez a tanulmány megmagyarázza azt is, miért töltik a pandák idejük nagy részét bambuszrágással: csak akkor tudnak elegendő energiához jutni, ha folyamatosan esznek.

Hogy miért nem állt még át az emésztésük a növényevésre, nem tudni. Az viszont már most látszik, hogy ez az evolúciós lemaradás magában is komolyan hozzájárulhatott az óriáspanda-populáció drámai csökkenéséhez. (Guardian)

A pandák bambuszevési szokásairól részletesebben itt is lehet olvasgatni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt