Tök bénák a pandák: még a bambuszt sem tudják rendesen megemészteni

tudomány
2015 május 19., 13:39
comments 97

Az óriáspanda a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja, szabadon már csak 2-3000 példány él Közép- és Dél-Kínában. Nem is csoda, hogy rosszul áll a szénájuk, egy csomó dolog rontja a túlélési esélyeiket, és nemcsak az életkörülményeik romlásáról és területük csökkenésétől van szó, hanem arról is, hogy iszonyatosan körülményes állatok. Az evésben nagyon válogatósak, magányosak és nem igazán szeretik a szexet (fogságban szinte egyáltalán nem szaporodnak, ha pedig mégis, majdnem lehetetlen visszatelepíteni a fiatal egyedeket a vadonba).

Egy új tanulmány most kimutatta azt is, hogy az emésztésük sem valami jó.

Az óriáspandák bélflórája ugyanis egyszerűen nem megfelelő ahhoz, hogy a bambusz megemésztéséből megfelelő mennyiségű energiát nyerjen. Ez pedig azért furcsa, mert a pandák tápláléka 98 százalékban bambusz.

Bár az óriáspandák nagyjából 2 millió éve váltottak növényevő életmódra, az emésztésük mégis hasonló maradt a nagyragadózókéhoz: sokkal több energiát tudnak kivonni a fehérjében gazdag húsokból. Ez a tanulmány megmagyarázza azt is, miért töltik a pandák idejük nagy részét bambuszrágással: csak akkor tudnak elegendő energiához jutni, ha folyamatosan esznek.

Hogy miért nem állt még át az emésztésük a növényevésre, nem tudni. Az viszont már most látszik, hogy ez az evolúciós lemaradás magában is komolyan hozzájárulhatott az óriáspanda-populáció drámai csökkenéséhez. (Guardian)

A pandák bambuszevési szokásairól részletesebben itt is lehet olvasgatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.