https://img.444.hu/JanosPalSzobor.jpg

II. János Pál pápa Franciaországban bontásra ítélt szobrára fáj Kocsis Máté foga

2015 május 20., szerda 7:35
194

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a Franciaországban első fokon bontásra ítélt János Pál pápa szobor a budapesti II. János Pál pápa térre kerülhet. A Bretagne-i Ploërmel főterén álló emlékmű a pápa bronzszobra alatt „ne féljetek!” felirat olvasható. Az egykori egyházfő egy nagy, kereszttel ellátott boltív alatt áll, és imádkozik. A bronzszobor a világhírú orosz-grúz szobrászművész, Zurab Cereteli alkotása. Hasonló szobra - boltív nélkül - a Notre Dame mellett is áll.

A Mandiner cikke szerint azért ítélte bontásra a bíróság a szobrot, mert a 8 méter magas alkotás

„elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel.”

A szoborért először Tata polgármester, Michl József jelentkezett be, de Kocsis Máté kontrázott. Ő a józsefvárosi II. János Pál pápa téren (itt lakom!!!) állítaná fel a szobrot, és az önkormányzat pénzzel is beszállna a buliba.

„Konkrét összegről természetesen még nem beszélhetünk, de ha szükséges, akkor önkormányzati forrásból anyagilag is tudnánk támogatni a kezdeményezést,”

nyilatkozta a kerület sajtósa a Napi Gazdaságnak. A szobrot 2008-ban pár francia anarchista kotonokkal diszítette fel, tippünk szerint Józsefváros az extrák nélkül menne rá a szoborra.

JanosPalKotonnalDiszitve

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt